Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man blir aldrig för gammal för att börja träna"

Många nyårslöften handlar om att börja träna och leva mer hälsosamt. Gymmet i Malung, Trim, får nu i början av året omkring 15 nya medlemmar som hoppas på ett hälsosammare liv. Men gymägaren Josef Hagström menar att det inte är nu som de flesta vill börja träna i Malung.
-

Det är på hösten vi får flest nya medlemmar och jag tror det beror på att många vill fortsätta träna när vädret ute blir kallare, säger han.

Trim står för Träning i Malung och har ungefär 200 medlemmar. Jenny Persson och Josef Hagström äger och driver gymmet i Malung sedan tre år tillbaka, men de möttes redan 2002 genom en friskvårdsutbildning på Malungs folkhögskola. 2007 fick Jenny Persson, som då bara jobbade som instruktör på gymmet, en förfrågan om att ta över verksamheten.
- Jag ville inte driva gymmet själv så därför frågade jag Josef om han också ville vara med. Jag ville ju fortsätta arbeta med träning och hälsa, så varför inte? säger hon.
Populärt bland äldre

Gymmet har ingen åldersgräns, varken uppåt eller nedåt men den äldsta medlemmen är 85 år. - Man blir aldrig för gammal för att börja träna. Det blir viktigare att röra på sig ju äldre man blir, menar Josef Hagström, som också berättar om deras pensionärsträning, där uppåt 30 pensionärer varje gång tränar rörlighet och styrka. 

Vasaloppet på motionscykel 

Bland årets nyheter finns afrikansk dans och utmaningen Trimklassikern, gymmets egen version av de fyra loppen i den svenska klassikern, såsom ett spinningpass på cykel samtidigt som man ser det direktsända Vasaloppet på tv.
 ”Träning ska vara rolig”

- Den bästa träningen är den som är rolig. Hitta en träningsform som motiverar och tar dig närmare ditt mål, säger Josef Hagström och Jenny Persson. Hur man äter är förstås också viktigt för att må bra, men på Trim i Malung förespråkar man inte någon specifik diet. Josef Hagströms filosofi är att utesluta så lite som möjligt, för variation i kosten är viktigt.
- Det ligger mycket i talesättet ”det finns ingen dålig mat bara dåliga matvanor”, avslutar Josef.
FRIDA LILJEKVIST