Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Man blir glad av att odla sin egen mat”

Att odla ekologiska grönsaker är en nödvändig krydda för stadsbon Anna ­Lorentzon. Hon lånar åkermark i Karlsbyheden. Där sätter hon sin lök och andra nyttig­heter.
– Jag vill inte odla i stan utan på jordbruksmark, säger Anna.

Annons

Då får hon också se orm­vråken och lärkan flyga förbi, påpekar hon.
Det hela började på Bondens marknad i Falun där Anna Lorentzon frågade bröderna Erik och Martin Bengtsson om de kunde ­låna ut lite åkermark till henne. Då hade hon letat efter möjligheten en tid.

Bengtssons odlar bland annat ekologisk potatis och rybs, som de pressar till ­olja.
– De var inte de första jag frågade men de sa ja. Det är en win-win-situation, jag hjälper dem att sälja potatis och morötter, säger Anna.

Nu lånar hon några sträckmeter av åkern hos Bengtssons och sätter sin lök eller andra grönsaker som bondbönor där. Hon visar hur man odlar löken genom att sticka ned en ”sättlök” som sen slår rot.
– Men det har varit ett väldigt dåligt år för mig, säger Anna, och visar lökarna som ryms i en enda låda. De är vackert röda och gulvita men förhållandevis små.
Den magra skörden beror på det torra vädret och att landen inte rensats ordentligt.
– Men de är goda ändå - smaken finns ju, säger ­Anna.
Andra år har hon skördat hundratals knippor av lök­en. I vanliga fall är hon skolsköterska i Hälsinggårdsskolan. Men hon tycker om att arbeta med händerna i jorden. Hon har ett stort engagemang för odling, och ekologisk odling i synnerhet.

– Jag tycker det är viktigt med ren mat. Potatis är exempelvis den gröda som sprutas mest. Det är jätteviktigt att öka den ekologiska odlingen. Alla behöver odla mer grönsaker. Vi behöver ha den kunskapen, säger Anna Lorentzon.
Att landsbygden ska leva är också en självklarhet för henne. Även bönderna Erik och Martin Bengtsson är ute på åkern den här fredagen och förbereder inför marknaden dagen därpå.
– Vi har 120 mjölkkor också så det här är lite extraarbete, säger Erik Bengtsson.
Anna Lorentzon skulle gärna odla mer.
– Men då måste man ha en egen gård, säger hon.
Erik Bengtsson berättar att de tidigare funderat på att ha kolonilotter på sin mark. Men det är inget som är på gång just nu.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se