Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man får en identitet, man är inte längre arbetslös"


- Man får en identitet, man är inte längre arbetslös. Det säger Eva Jansson som är en av fem personer som via Fas-3 fått ett jobb hos Röda Korset i Hedemora.
Gunborg Morén, ordförande för Röda korset i Hedemora, ser Fas-3 som ett bra sätt att ge sysselsättning till personer som hamnat på sidan om arbetsmarknaden.

Den Fas-3 satsning som regeringen infört har mötts av kritik, både nationellt och även lokalt. Den kritiken bemöts av Gunborg Morén, ordförande för Röda korset i Hedemora.
Hon vill i stället lyfta fram Fas-3 som en möjlighet att hjälpa personer som av olika anledningar hamnat så långt bort från arbetsmarknaden det bara går att komma.
- De har gått igenom arbetsmarknadsåtgärder och har inte längre någon A-kassa, säger Gunborg Morén.
Röda Korset i Hedemora har för närvarande fem personer i arbete via Fas-3. Deras arbetsuppgifter är antingen i secondhand-butiken Kupan eller Väntjänsten.
Hon säger att ersättningen till de som sysselsätts via Fas-3 är 65 procent av A-kassan. Gunborg Morén vill avfärda det prat som funnits ersättningen skulle vara 4000 kronor per månad.
- Det gäller inte alla, säger hon.
Gunborg Morén säger att det egentligen inte är sådan stor skillnad mellan den tidigare satsning med plusjobb och detta med Fas-3. Skillnaden är att är de arbetsgivare som tar emot Fas-3 får 225 kronor per dag.
Det är pengar som ska täcka kostnader för en anställd personalhandledare. Röda Korset har även kunnat ge första hjälpen utbildning, utbildning i kris- och medmänskligtstöd, bjuda på julbord och personalresa bland annat.
- Jag förstår inte problemet med Fas-3, säger hon, det är många föreningar som är positiva.
Inger Aléx, Annika Gustafson och Eva Jansson är tre av de fem personer som fått jobb via Fas-3. Och de har det gemensamt att de är arbetslösa sedan länge.
- Jag är körd på arbetsmarknaden, vem vill ha en som fyllt 63 år, säger Inger Aléx.
Eva Jansson säger att sitt senaste fasta jobb hade hon 1994. Efter det har hon haft korttidsanställningar, timvikariat och gått igenom de kurser som Arbetsförmedlingen har att erbjuda.
- På en kurs skulle vi skriva ned vad vi skulle ha med oss om vi blev strandsatta på månen, säger hon.
Hon ställer sig frågande till hur vettig en sådan sysselsättning kan vara.
2006 blev Annika Gustafson arbetslös efter 39 år i kassan på Konsum i Hedemora. Idag har hon fyllt 61 år och arbetar även hon hos Röda Korset.
- Det är svårt att få jobb när man blivit till åren, säger hon.
Det är inte heller lätt att få praktik, detta då det inte finns så många platser och konkurrensen är hård om de platser som finns.
Samtliga tre är överens om att de känner att de gör nytta med sina jobb hos Röda Korset. Att bara ta emot bidrag vill de inte.
- Man vill göra något för det, säger Eva Jansson.
Det är viktigt att ha ett arbete att gå till.
- Jag säger ju att jag går till jobbet, säger Inger Aléx.
- Man får en identitet, man är inte längre arbetslös, säger Eva Jansson.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se