Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Man går in i julstämningen”

Annons

Nu är det jul igen. Eller snarare, nu är det julshow igen.
Sveriges största julgala får premiär i Falun, och artisterna har varit här hela veckan och repat på Lugnet.

– Det går i ett, säger Lasse Berghagen när DD når honom på telefon mitt i repetitionerna på Lugnet.
Ensemblen i Julgalan 2013 anlände till Falun redan i måndags, och enligt Lasse har det varit intensivt. Han hinner inte åka ut till Svärdsjö där han har sitt sommarhus.
– Jag var där hela sommaren och renoverade, men den här veckan är det ingen idé att försöka hinna ut dit. Vi är klara sent på kvällarna så det är bara att gå till hotellet och sova, säger Lasse och fortsätter:
– Solonumren kan man väl, de har man sjungit förr, men det är övergångar, ljus, ljud, orkester och allt sånt som måste klaffa.

Hur skulle du beskriva Julgalan 2013?
– Som en väldigt generös konsert. Vi är den största turnérande julkonserten i landet, det är väldigt många artister och stor orkester som publiken får ta del av.

Hur mycket julmusik blir det?
– Vi har ett julmedley som tradition, men i övrigt är det inte så mycket jul. Alla artister sjunger sina låtar. Jag sjunger ingen jullåt förutom i medleyt.

Kan man säga att julen bara är en ursäkt för att få göra en show?
– Haha, ja lite så har det kanske blivit, förutom att det är julmat så klart. Men folk är nog lite trötta på julmusiken.

Hur ska man hitta julstämningen på Julgalan då? Det är ju knappt minusgrader ute?
– Det är ju ett slutet rum, man går in i julstämningen, man tänker inte på hur det ser ut ute.

Vem i ensemblen tycker du det är extra roligt att jobba med?
– Det är väldigt kul att jobba med yngre artister, jag skulle ju nästan kunna vara morfar åt dem allihop. De ger en kraft underifrån, och det blir en fin gemenskap, så jag vill säga att jag älskar att jobba med alla i ensemblen.

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se