Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Man kan inte ändra från gång till gång”

Den som vill ha ändring i hemtjänst­ens insatser ska vända sig till biståndsbedömaren.
Det säger ansvariga för hemtjänsten i Borlänge.

– Människors behov ändras. Men man kan inte ändra från gång till gång, säger Anna Andersson, chef för sociala sektorn i kommunen.
Det är syftet som ligger till grund för en insats.

– Vi försöker vara flexibla. Om syftet med en promenad är motion eller social gemenskap så kan byte ­göras av aktiviteter, menar hon.
Biståndsbedömaren beslutar om hemtjänstens ­insats efter ansökan om hjälp och utredning om behoven.
– Man gör en bedömning utifrån lagar och rättspraxis så att personen ska få en skälig levnadsnivå. Därefter går en beställning till hemtjänsten som gör en plan i samråd med brukaren, ­säger Paulina Karlsen, chef för biståndshandläggarna.

Om brukaren till exempel vill gå ut och gå och det inte står i beslutet ska denne kontakta biståndsbedömaren. Då görs en ny utredning.
Barbro Hietala-Nordlund (S), ordförande i omsorgsnämnden, har hört önskemålen om mer flexibilitet ­tidigare.
– Det är klart att brukare ska ha inflytande över vad de ska ha hjälp med. Men om en brukare vill gå ut är det inte så enkelt alltid. Det är saker planerade och så ska de tas igen en annan tid, säger hon.
– Om solen skiner och det är 40 grader varmt så har jag aldrig hört att vi ska vara så oflexibla att man inte kan laga efter läge. Jag hävdar bestämt att vi ska vara flexibla så att brukarna blir nöjda. Jag har föreställningen att alla gör så bra de kan.
– Vi jobbar ju för att de gamla ska ha inflytande i sitt liv. Men det är omöjligt ekonomiskt att planera för behov som man inte vet omfattningen av.

Barbro Hietala-Nordlund säger att hon är mån om att tillföra medarbetarna kunskap och ansvar.
– Annars blir jobbet med människor vare sig meningsfullt eller intressant. Vi måste jobba för brukarna utifrån det.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se