Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man kan vara någon annan"

I två dagar har elever i femman en egen teaterfestival i Jakobsgårdsskolan.
Mer än 200 barn spelar sina föreställningar för varandra.
- Det är kul med teater. Man kan prova att vara någon annan, säger Stina Nybacka som spelar arga mormor Elisabeth i "Släktfejden".

Tre scener är riggade i huset. Elever går runt, både för att vara åskådare och spela upp egna föreställningar i grupper.
Under lunchen träffar DD Alma Andersson, Jonna Strömberg, Emma Millberg och Stina Nybacka som går i femman på Domnarvets skola.
De startade arbetet med sin pjäs "Släktfejden" i början av terminen. Emma Källberg, dramapedagog på kulturcentrum Asken, har varit på skolan och hjälpt till med upplägget.
- Till exempel att inte alla ska prata på en gång, säger Jonna Strömberg.
"Släktfejden" handlar om två delar av en familj som blir rejält osams. Men karaktärerna reagerar på olika sätt, några är drivande, andra märker knappt konflikterna.
Två mormödrar, med drottningnamnen Elisabeth och Margareta, är mycket osams.
I slutet blir inte alla vänner.
- Vi spelar i en timme. Så snabbt kan det inte lösa sig, säger tjejerna.

Skapande skola

Teaterfestivalen ingår i projektet "Skapande skola" med stöd från Kulturrådet. Det ger extra kulturarbete på skolorna med Askens personal. Åsa Backéus, dramapedagog, hoppas på mer statligt stöd för att utveckla "Skapande skola". Målet är att varje årskurs ska får arbeta med olika kulturteman.
Inför teaterfestivalen var uppslutningen till en början stor. Men betydligt färre klasser deltog senare i festivalen.
- Man har inte tid, säger Åsa Backéus.
KARIN SUNDIN