Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Man tittade inte ens på mina foton”

En kvinna från södra Dalarna anmälde en misshandel på en polisstation i södra länsdelen .

Vid ett senare skede uppdagades det att polismannen, som tog emot, anmälan inte kompletterat uppgifterna.

Kvinnan har tidigare anmält en polisman i området för sexuella ofredanden.

Det var under våren 2012 som ”Anna”, som vi väljer att kalla henne, gorde en anmälan mot en polis för sexuella ofredanden.
När Anna i våras kom till polisstationen i södra Dalarna för att anmäla polismannen för sexuella ofredanden skrev den polismannen, som tog emot anmälan, ned den flitigt. När Anna berättade att anmälan handlade om en polis, så lade man ned pennan.

– Då sa man att jag inte skulle förvänta mig så mycket av en anmälan. Jag svarade att det var lugnt och att jag förväntar mig inte ett skit av polisen längre. Jag blev förbannad. Det är bra det, svarade han. Jag lämnade kort därefter polisstationen.
Här uppger Anna att hon tappade ett visst förtroende för den polisman som tog upp den aktuella anmälan. Under natten till den 8 december 2012 blev Anna misshandlad i en större ort i södra Dalarna. Hon var ute och åkte planlöst med bilen.
När hon kom fram till en korsning en bit från centrum så ser hon en man liggandes på en gångväg.

– Jag hoppade ur bilen och frågade om han ville ha hjälp. Sedan hände allt fort. Han får ned mig på marken och strax efter kommer en annan man och slår mig. Sedan hörs en röst ropa från ett bostadsområde att de skulle sluta och männen försvann fort därifrån, berättar Anna.
– Jag hörde hur männen springer mot centrum och reser mig till slut och börjar springa mot bilen. Någon säger åt mig att stanna och jag märker att det är samma röst som sa åt männen att sluta misshandla mig. Jag hoppade istället in i bilen och körde hela vägen hem.

Senare nästa dag blev hon uppringd av polis som hade fått reda på händelsen via sociala medier.
Anna valde att inte göra en anmälan då av rädsla för att det kunde vara gängmedlemmar av olika slag.
– Jag såg killarna i min hemort en tid efter misshandeln och då drog jag slutsatsen att de inte kunde tillhöra något gäng.

Dagen efter misshandeln, den 9 december, uppsökte hon sjukvård och fick sina skador efter misshandeln dokumenterade.
Hon hade en sprucken läpp, blåmärke från tinningen ner till käken på vänster sida och ett blåmärke på höger kind.
– Den 18 december valde jag ändå att göra en anmälan. Det sista jag hörde från de som misshandlade mig var ”vi tar henne sen” och det känns inte tryggt på något vis. Men när jag kom till polisen fick jag reda på att den första anmälan redan var nedlagd, berättar Anna.

Polismannen Anna pratade med sa att det inte gick att göra något åt saken, men meddelade att han skulle ringa Anna dagen efter.
Mycket riktigt så ringde Annas mobil dagen efter. Polisen lät då meddela att denne inte skulle skriva en anmälan eftersom förundersökningen redan var nedlagd.
– Men enligt ett par kvinnliga poliser på stationen så kunde jag göra en ytterligare anmälan. På så sätt skulle den första anmälan bli aktuell igen.

Den 4 januari i år kompletterades anmälan igen. Tre dagar efteråt togs beslut om att anmälan lagts ned.
– Man börjar fundera. Det är som sagt inte första gången jag blir illa bemött av just den här polisen. Man kan ringa till polisens länskommunikationscentral och komplettera hur lätt som helst. Men går man in på en polisstation så verkar man inte kunna göra det, konstaterar Anna.

Anna har beställt förundersökningsmaterialet för att se vem som har lagt ned förundersökningen.
– Sedan ska jag överklaga. Fastän polisen hade all chans att se mina foton från lasarettet så valde man att inte ens titta på dem. Polisen sa, rakt i ansiktet på mig, att de inte tänkte göra en ytterligare anmälan.
”Man sa att jag inte kunde göra något åt att anmälan lagts ned”
Christian
Larsen
christian.larsen
@daladem.se