Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Månadsmöte med Wallintema i SPF Borlänge

Omkring 80 personer mötte upp vid SPF Borlänges första möte för året. Vice ordförande Lars Lyrvall inledde mötet med att hälsa alla varmt välkomna. Särskilt välkomnades nya medlemmar.

Lars informerade allmänt om föreningens nyutgivna vårprogram och upplyste också om att den 7 februari hålls en trafikdag på Cozmoz i Folkets park ”Projekt trafikskadefria dalapensionärer”. Ett bra och gratis tillfälle att bättra på trafikkunskaperna.
Han inbjöd också till det kommande årsmötet 12 februari. Därefter välkomnades dagens föredragshållare Mona Engberg upp på scenen.
Mona, som också är sekreterare i Wallinsamfundet, berättade om Tunasonen Johan Olov Wallin, som föddes i Skomsarby 1779 och kom att bli Sveriges största psalmdiktare.
Han började skolan i Falun och fortsatte på gymnasium i Västerås. Men det var fattigt och han fick flera gånger avbryta sin skolgång för att försörja sig genom att undervisa yngre barn. Han skötte dock sina studier och gick ut som student med högsta betyg.
Efter fortsatta studier i Uppsala prästvigdes han vid 26 års ålder. Hans prästkarriär kröntes med att han valdes till Sveriges ärkebiskop.
Mest har Wallin blivit känd som psalmdiktare och han låg bakom 1819 års psalmbok men även i vår nuvarande psalmbok tillhör han de mest representerade.
Han har beskrivits som en framstående talare och predikant men skrev också både dryckesvisor och andra profana dikter.

Wallin kom att bli allmänt aktad och erkänd av sin samtid och innehade bland annat stol nummer 1 i Svenska Akademin. Han avled 1839 i Uppsala knappt 60 år gammal.
SPF:s egen kör Carpe Diem, under ledning av Rigmor Jareholm, bidrog med sjunga Wallinpsalmer under berättelsens gång. Mona och kören tackades för sitt framträdande med applåder och blomma.
Rese-och studiekommittéerna berättade om kommande verksamhet innan lotteridragning med vinstutdelning avslutade årets första medlemsmöte.

Ulla Herrstedt/ Lars Lyrvall
insänt