Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mandela, Lundsberg med mera

Annons

Minnesceremonin över Nelson Mandela direktsändes i tv. 90 000 var i publiken på fotbollsstadion i Soweto i Sydafrika, och över 100 stats- och regeringschefer. USA-presidenten Barack Obama höll tal vid ceremonin och möttes av applåder.

Sydafrikas president Jacob Zuma möttes av burop. Trots god ekonomisk utveckling i landet, exempelvis Storbritannien avvecklar sitt u-bistånd till Sydafrika, är problemen många. Det är ökade ekonomiska klyftor, mord, trafikolyckor som ofta har dödlig utgång, arbetsmiljöproblem inte minst i gruvorna, hälsoproblem och särskilt Hiv/aids-problematiken. Flera miljoner sydafrikaner har Hiv, men ledarna har länge blundat för det. Detta även om viss bättring har skett senaste åren.

Nelson Mandela uppmärksammade problemet med Hiv/aids i sitt land, men nådde inte mer än modest framgång på området. Problemen i det Sydafrika som i går mindes frihetskämpen och nationella försoningsmannen Mandela är många.

Mandela visade en unik och moraliskt högstående väg till samlevnad i en nation med många folkgrupper och hudfärger. Det talas stolt om Sydafrika som regnbågsnation.

Med Mandelas inriktning på förlåtelse och försoning efter sin långa fängelseperiod undveks våldsamma inbördesstrider i Sydafrika då apartheidsystemet avvecklades och demokrati infördes. För det och sin frihetskamp som var inriktad på ickevåld, med indiska frihetskämpen Mahatma Gandhi som förebild, var det motiverat att hålla ceremoni för Mandela.

Man kan hoppas att ledarna från världens länder i handling lever efter det förebild Nelson Mandela visat. Många av dem gör ju ganska lite för att minska fattigdom och hälsoproblem i sina länder. Och många av dem satsar gärna på sin militär och goda villkor för landets rika och låg eller ingen satsning på de som har det dåligt.

Världsledarna i Soweto ville framstå som goda, likt förebilden Nelson Mandela. Men få av dem kan uppvisa handlingar i linje med Mandelas filosofi.

n n n

De tre riksinternaten Lundsberg, Sigtuna och Gränna kan komma att få skärpta regler för sin verksamhet. Det meddelade regeringen i går. Bort med de särskilda statsbidragen till dessa tre skolor och införande av att de ska behandlas som vilken annan friskola som helst. Allt detta kommer att minska deras statliga anslag så att de kommer att gå med förlust.

Om dessa skolor kommer att kunna fortsätta sin verksamhet i så fall är oklart. Avslöjanden om hur elever behandlat varandra på obehagligt sätt, och att skolorna inte gjort något mot det, antyder att det kan finnas en kultur, med mobbning av nya elever i linje med en så kallad kamratuppfostran, på dessa skolor. Det är inte sunt.

Om de nya, hårdare villkoren rörande intäkter från statligt håll för dessa skolor kan få dem att bättra sig rörande villkoren för elever som går där återstår att se. För de skolornas skull, och i alla fall en del av deras elevers, är det en överlevnadsfråga kan man kanske sammanfatta det.

n n n

En utredare, Göran Stiernstedt, föreslog i förrgår i en debattartikel i Dagens industri att landstingen minskas från 21 till 6. Det är ett dåligt förslag, av flera skäl.

Ett är att ny indelning ger områden som visserligen är större i invånarantal och yta, men som inte ger en naturlig samhörighet för invånarna.

I dagens landsting, som i hög grad är samma som länen eller landskapen, finns ofta en sedan flera hundra år inarbetad regional samhörighet. Detta för en nivå och ett område som ligger mellan kommunerna och staten. Att konstruera nya nivåer är svårt.

Ett nytt storlandsting bestående av Dalarna, Värmland, Gävleborg och kanske ytterligare något eller några av dagens landsting skulle göra att få kände sig hemma i det. Troligen skulle det utlösa en våg av nedläggningar av små sjukhus. Dessutom skulle avståndet mellan väljare och valda öka. I ett nytt storfullmäktige för nya storlandstinget skulle det bli högst 150 platser. Antalet väljare per ledamot skulle minst fördubblas.

Nej, fortsätt med dagens landsting. Och staten kan inom ramen för dem anslå mer i statsbidrag till landstingen.Fortsätt med dagens landsting. Och staten kan inom ramen för dem anslå mer i statsbidrag till landstingen.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se