Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mando Diao får hedersmedalj

Björn Dixgård och Gustaf Norén i Mando Diao får Gustaf Fröding-sällskapets hedersmedalj 2013. De får medaljerna för sina Frödingtolkningar.
– Vi är oerhört stolta, säger Gustaf Norén i ett pressmeddelande. 

– Den förste som jag berättade det för var min morfar som kommer från Skillingmark i Värmland. Det var han som en gång introducerade Gustaf Frödings verk för mig.

Det var förra året som Mando Diao gav ut svenska skivan Infruset, med nytolkningar och tonsättningar av dikter skrivna av Gustaf Fröding. Med "Frödingplattan" nådde det Borlängebördiga bandet nya lyssnare. Den toppade svenska albumlistan i 15 veckor och har sålt i fler än 120 000 exemplar, vilket motsvarar trippel platina.

– Det är med stor glädje som vi ger medaljerna till Björn Dixgård och Gustaf Norén som verkligen visat att Frödings diktning är i högsta grad levande och kan beröra en ny generation, säger Tomas Sköld, vice ordförande i Gustaf Fröding-sällskapet.

Motiveringen lyder:
"För att med känslighet och konstnärlig integritet ha tonsatt Gustaf Frödings dikter och gett nya generationer en ingång till skaldens verk." 

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se