Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mando Diao inspirerade Sven Ingvars till turné

Efter 57 år som aktiva tar Sven-Ingvars till nya knep för att locka en ny publik. Nästa vecka ger de sig ut på ny Sverigeturné då de ska hylla Fröding.
Inspirationen hittade de hos Mando Diao.

Sedan starten 1956 har Sven-Ingvars spelat i de flesta folkparker och konsertlokaler som finns i Sverige. Och än är de inte mätta. 6 november åker Sven-Ingvars på turné igen - och den här gången gör de det för att hylla den värmländske poeten Gustaf Fröding.
– Fröding är mer aktuell än någonsin, så det är roligt, säger bandets frontfigur Sven-Erik Magnusson till TT.
– Vi tolkade Fröding på "Sven-Ingvars i Frödingland" 1971, så han har egentligen varit med oss länge. För några år sedan tänkte vi göra någonting på teatern i Karlstad, men visste inte om det skulle gå hem hos publiken. Nu kan man säga att Björn och Gustav har krattat manegen åt oss.

Personerna han åsyftar är Björn Dixgård och Gustaf Norén, sångare i Mando Diao, som nådde stora framgångar med sina Frödingtolkningar på albumet "Infruset".
– De är otroligt duktiga, att tonsätta de här visorna är inte enkelt, säger Sven-Erik Magnusson. Det var roligt, här kommer popkillar med lite attityd och tolkar visor - och plötsligt är de mer folkkära än Sven-Ingvars någonsin varit. Kanske kan Mando Diao hjälpa oss att locka en yngre publik nu.

Ni kanske ska göra något ihop?
– Det hade varit trevligt, men det finns inga planer på det just nu. Men om våra vägar korsas och vi befinner oss på samma plats kanske vi gör något tillsammans någon gång. Och om någon av dem dyker upp i publiken är det mycket möjligt att vi rycker upp dem på scen, sådana överraskningar är väldigt trevliga.

Dagens Sven-Ingvars är långt ifrån det band som bildades 1956. Genom åren har medlemmar kommit och gått och 76-årige Sven-Erik Magnusson är den ende originalmedlemmen som fortfarande är kvar. Och än har han inga planer på att sluta.
– Vi tar ett år i taget. Vi får se vad det dyker upp för erbjudanden. Att göra ett gästspel några veckor på en fast scen hade varit kul. Med skivor vet jag inte riktigt. Det finns inte riktigt samma inspiration till att spela in material, den måste finnas där om man ska in i studion. Men man ska aldrig säga aldrig.

Magnus Carlsson/TT