Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många besökare på lyckad dag i skogen

I år var det Leksands tur när Stora Enso välkomnade till en inspirationsdag om skogsskötsel.

– Det här var verkligen över förväntan, vi fick över 250 besökare på vår skogsdag, säger ­Peter Gradén virkes­köpare leksands kommun.

Det bjöds både på frågetävlingar, och gris tillagad på Rältavis när skogsägare från Leksand och Rättvikstrakterna fick lära sig lite nytt om skogsbruksplaner.

Några maskinförare visade upp både en mindre skotare och en riktigt stor skördare.

Hos Pontus Abrahamsson som visade upp olika motorsågar var det mycket tal om vilket bränsle som man skall använda i sågarna, vanligt 95 oktanigt eller miljövänlig alkylatbensin.

– De här nya sågarna ställer om sig själva när de har gått tre minuter efter vilken bensin man har slagit i sin såg, säger Pontus. Den renaste och bästa för både miljö och sågare är miljöbensinen. Vissa får problem med huvudvärk när de hugger mycket och då tycker jag de ska prova att byta bränsle.

Det börjar dra ihop sig till avslut på omarronderingen i östra och norra Leksand.

– Jag har väntat på det här i över sju år säger Harry Wallén, mindre skogsägare från Sätra by i Leksand.

Gården har gått i släkten i över 400 år och det har inneburit att marken har delats ett flertal gånger.

– Det här innebär att vi får tre skiften i stället för över 20 som haft innan omarronderingen. Lite har vi ju kunnat göra för det går att få dispens men det mesta har blivit orört. Nu kommer det att finnas hur mycket som helst att göra eftersom många skogsdelar har blivit åsidosatta, säger Harry Wallén.

För många skogsägare har det varit väldigt svårt att sköta sina skogar i och med att det varit så många små skiften och rågångar har i flera fall försvunnit. Det finns granskogar som blivit gamla och skulle ha avverkats för länge sedan, men nu kan skogsägarna börja planera för större åtgärder, bara planen går i genom.

Och det blir mycket merjobb för skogsbolagen i det här området eftersom att det inte har avverkats på så lång tid.

Curt Kvicker
curt.kvicker@daladem.se