Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många bra förslag till bygdetinget

Intresset har varit stort för Grangärde bygdeting som arrangerades lördagen den 31 augusti på Gästis.

Förslagslådor har suttit uppsatta där boende i bygden, från Björnhyttan i söder, till Nyhammar i norr, har kunnat ge sin syn på vilka frågor som Grangärdebygdens intresseförening (GBI) borde arbeta med.

I runda slängar har uppemot 70 förslag kommit in, som på ett eller annat sätt berör Grangärdebygden. Bland förslagen på eventuella åtgärder och förbättringar går det att nämna bättre cykelvägar och belysning, fler lekplatser, samordningar av föreningslivet, och hur man på bästa sätt ska göra med boenden för människor som är 55 plus.

Förslagen från allmänheten har delats in sex grupper: Boendemiljö, företagstillväxt, infrastruktur, turism- och fritid, barn och ungdomsfrågor, och äldrefrågor.

– Tillsammans har vi i Grangärdebygdens intresse­förening (GBI) satt oss ner i dag och diskuterat igenom de olika förslagen som har kommit in. Detta för att se vilka förslag som kan tänkas vara de mest högprioriterade, säger Anna-Karin Brogren från GBI.

Tjugo personer från hela bygden hade samlats för att ta sig an frågorna. Sent på eftermiddagen och i slutfasen samlades närmare trettio personer från GBI:s ting för att slutligen diskutera de frågor som hade tagits upp

Eva Karin Brogren berättar att de frågor som har diskuterats livligast under dagen berör infrastrukturfrågor gällande cykelvägar, båt och badplatser, hur de bättre ska samordna föreningslivet i bygden och göra fler saker tillsammans, och slutligen om lösningar på frågor om äldreboenden.

– Av de förslagen som vi har fått, kommer vi främst att jobba med de här frågorna i första hand. Det betyder dock inte att vi helt kommer att släppa allt det andra, men vi får gå fram systematiskt, säger Eva Karin Brogren.

Grangärdebygdens intresseförening (GBI) kommer att börja arbeta med förslagen, för att i sin tur ha en återkoppling den 24 november för att se vad de har kommit fram till.

Varför är det viktigt att arbeta vidare med de här förslagen?

– På småorter måste du arbeta med den här typen av frågor på ett annat sätt än i exempelvis storstäder. Du kan inte bara tro att saker och ting ska lösa sig. Du måste arbeta för det också.

Andreas Irebring
andreas.irebring@dt.se