Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många dalachanser i SM på Åby

I eftermiddag avgörs V75, travets elitserie, på Åby.
Huvudnummer är årets upplaga av SM – med daladeltagande i form av Rättviks-hästen On Track Piraten som denna gång, efter önskemål från ägarna, körs av Johnny Takter.

Hans Strömberg, mannen bakom On Track Piraten, har en längre tid låtit meddela att SM (V75-7) är ett av huvudmålen för året.
– Han känns riktig bra och det är med tillförsikt vi styr kosan mot Åby. Vi har fått ett perfekt utgångsläge, tredje spår, och skall därmed kunna få ett bra lopp, menar Strömberg inför dagens uppgift.

Motståndet är naturligtvis knivskarpt, men man skall ha i åtanke att On Track Piraten har mött och även slagit de bästa förr. Han besegrade till exempel flera av landets topphästar när han vann C.Th. Ericsons Memorial i somras. Han har dessutom skaffat sig internationella meriter såväl i Frankrike som Tyskland.
Trots att On Track Piraten bara är 5 år är han redan på väg att inkassera sin fjärde miljon i insprungna pengar. I dag tävlar han om ett förstapris på 600 000 kronor och det är ingen omöjlighet att han är med i toppstriden.

Notera att Elitlopps-vinnaren Nahar inte är med i SM. Robert Bergh hade anmält sin häst, men Nahar kom helt enkelt inte med bland de tio som startar på grund av för lite start- poäng. On Track Piraten kom med som tionde och sista häst.

Men det är inte bara hästarna som gör upp om SM-titlar i eftermiddag. Det finns dalaintressen i ytterligare tre lopp med SM-status.
√ I V75-5 gör lärlingarna upp om sitt mästerskap. Där deltar Oskar J. Andersson som till vardags jobbar hos Romme-tränaren Jörgen Westholm.
Han kör In Rock, en 4-åring som tränas av Ulf Stenströmmer på Axevalla. Den hästen var bara för några veckor sedan i Finland och tillhörde favoritskaran i Derbyt. Det är alltså inget dåligt ”vapen” som Oskar har tilldelats. Utgångsläget med ett andraspår är också så bra som det bara kan vara.
Oskar J. Andersson röstade i fjol fram som Årets komet och framgångarna har hållit i sig. Han vann i 13 lopp i fjol och har redan i år dubblerat det antalet. Totalt har han under 2013 kört in 1,7 miljoner kronor.

Utanför streckspelet avgörs bland annat ungdoms-SM och monté-SM med dalachanser.
√ Oskar J. Andersson har en plats även i ungdoms-SM, nu med Noa Star som dock har fått ett tråkigt åttondespår. Andra med dalaanknytning i det här loppet är Markus B. Svedberg från Eskilstuna, som fostrats hos Jörgen Westholm, från innerspåret samt Mora-hästen Vodka and Oysters som nu har Örebro-lärlingen Petter Karlsson i vagnen.
√ I monté-SM deltar Rättviks-tjejerna Nathalie Blom och Viktoria Strand Jörgensen. Blom kommer ut med Jörgen Westholm-tränade Krångel och från ett passande andraspår bakom bilen är man tveklöst med och tampas om en framskjuten placering. Strand Jörgensen rider segervana Nova Race som från ett bakspår också är aktuella för en framskjuten placering.

Lars Lindh