Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många frågor – färre svar

Stolarna i mat­salen på Tallmogården räckte inte till, utan många fick stå under gårdagens informationsmöte om asylboendet. Ett stort antal frågor ställdes under mötet och många uttryckte sin oro.
– Vem tar ansvar för tryggheten i byn, var det en man som undrade.

Annons

Det var Stefan Wedin från Migrationsverket och företagaren Henrik Eriksson från Västervik som driver ett asylboende i Arboga som svarade på frågorna. Det är Erikssons företag som ska driva verksamheten på Tallmogården.

Wedin fick inleda med att redogöra för det uppdrag som Migrationsverket har fått av regeringen när det bland annat gäller att ordna tillfälliga boenden för asylsökande flyktingar.
– Vi är i en situation där vi behöver 700–800 nya platser i veckan och vi måste hantera det, sa Wedin bland annat.
Wedin sa också att de första asylsökande kan komma redan på torsdag.
– Ett avtal ska skrivas och sen kan det går fort.

Henrik Eriksson berättade hur det är tänkt att fungera på Tallmogården och sedan fick Sunnansjöborna och andra möjligheten att ställa frågor till Wedin och Eriksson. En man hade räknat ut att om det kommer 185 asylsökande så ökar Sunnansjös befolkning med 33 procent. Han undrade vad som händer om det inte fungerar som tänkt. Något egentligt svar fick han inte, utan ansvariga utgår från att det kommer att fungera.
Henrik Eriksson informerade om att man i början kommer att ha personal från Arboga men att han räknar med att 80 procent av tjänsterna kommer att tillsättas lokalt.
– Vi kommer att ha bemanning dygnet runt, tillade Eriksson.

En bit in i mötet var det en man som tog till orda och sa att på andra asylboenden har det inträffat gruppvåldtäkter och han undrade vad som händer om det inträffar på Tallmogården.
– Hur andra bedriver sin verksamhet kan inte vi ta ansvar för, svarade Eriksson.
Flera uttryckte också sin oro för vad som händer med skolan i Sunnansjö när det nu kommer att stort antal barn till byn. Ludvika kommuns skolchef Barbro Forsberg-Nystedt var med på mötet och hon sa att bara är någon dag sedan man fick veta att asylsökande skulle komma och därför har man inte hunnit sätta sig in i frågan.

En man frågade vem som tar ansvar för säkerheten och fick till svar, polisen.
– De åker ju knappt ut när det är mord.
En annan undrade hur det är möjligt att klämma in 185 personer på Tallmogården.
– Det är inte säkert att det blir så många. Dessutom är det ett tillfälligt boende, i januari kanske det inte behövs längre, sa Henrik Eriksson.

Frank Elfstedt/DT