Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många friska idéer på UF-mässa

Annons

Frida Johansson och Anna -Clara Eriksson har startat UF-företag med att sätta upp musikalen Annie.
– Vi vill uppmärksamma Barnkonventionen, säger de.Teatermakarna heter deras UF-företag och de har själva regisserat, producerat och gjort koreografi till musikalen. Det gjorde de också till vinnare i dalamästerskapen.

I folkdräkt står Felicia Solin, Natalie Beronius och Michaela Wallin, från gymnasiet i Älvdalen. De har startat UF-företag i skolan och bakar knäckebröd efter eget recept. Med folkdräkter står de i en monter på UF-mässan och är med och tävlar i dalamästerskapen i UF-företagande 2013. Många företag har startats i skolan av gymnasieelever runtom i länet. Nu har det vid Lugnet varit mässa där det också utses Bästa UF-företag i Dalarna 2012/2013.

Bland montrarna på mässan finns UF-företaget Skepp&skoj. Det är ludvikatjejerna Elin Ström, Jennifer Hermansson, Majken Ström och Tamira Tägtgren, som startat ett tjänsteföretag och ordnar aktiviteter för barn. De har ordnat disko, skridskoåkning bland annat.
Idéerna är som vanligt många när det gäller att driva företag i skolan. Flera är framgångsrika. Innan studenten läggs de ner. Men det gör ändå steget lättare när eleverna senare i livet ska ut i arbetslivet. Kanske också med egna företag.

Ulf Spendrup invigde mässan vid Lugnet och som invigningstalare var Julia Tollin, som i dag är egen företagare och har ordnat mässan.
Vid entrén står Linnéa Arvidsson, Hon var med och vann förra året med ett UF-företag som hon hade med två andra tjejer från Martin Kockgymnasiet i Hedemora. Det var ett trötthetslarm, som surrade när man höll på att somna, till exempel vid ratten. De som vann förra året får vara med och hjälpa till i år.
Sitt företag fick de lägga ner i våras före studenten.
– Men vi lyckades sälja lagret till några andra elever som startat UF-företag i år. Men det är i Kalmar nu, säger hon.

Ilse Vornanen
ilse.vornanen@daladem.se