Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många har idéer om å-rummet

Stadsbyggnads- och näringslivskontoret driver projektet å-rummet och har bjudit in allmänheten att förändra och göra å-rummet på Östra Hamngatan attraktivare. I går var det workshop på stadsbiblioteket och ett 20-tal intresserade hade mött upp.
– Vi håller på med insamlingen av förslag fram till årsskiftet och jag hoppas på många goda idéer, säger kommunens markchef och projektledare Karin Eliasson.

I och med bygget av Resecentrum Falun och Knutpunkten försvinner den mesta busstrafiken från Östra Hamngatan, vilket skapar möjlighet att förändra å-rummet – området Klabbron, Falubron, Hälsingtorget och delar av Falugatan.
– Det är första gången vi bjuder in allmänheten för att göra en sådan här sak och vi har fått ett fantastiskt genomslag. Fram till den här work-shopen har vi fått in cirka 130 förslag och med dem som tryckt på ”gilla-knappen” för något av förslagen så är vi uppe i 354 åsikter, säger Eliasson.
– Vi har fått in förslag på både helhet och detaljer i å-rummet. Bland idéerna finns också dom som klippt in foton för att visa hur de löst problemen på andra orter i Sverige, säger Azi Sadeghzade, som är med i gruppen som jobbar med projektet å-rummet.

Det finns flera olika möjligheter att vara med och påverka.
Dels kan man göra skisser och ritningar själv hemma vid köksbordet. Man kan också skriva ett brev tilll kommunen och föreslå. Men också gå in på Falu kommuns hemsida och ladda ner 3D-verktyget och vara sin egen landskapsarkitekt.
– De som varit inne i 3D-verktyget är jätteentusiastiska och chansen finns fortfarande att vara med och påverka, vi stänger inte förslagsställandet förrän vid årsskiftet, säger Karin Eliasson.

En som mötte upp till work-shopen på stadsbiblioteket var Helena von Bergen, som till vardags är landskapsarkitekt på Ramböll Sverige AB.
– Jag är jätteintresserad av å-rummet som privatperson, men det här 3D-verktyget att jobba i är helt nytt för mig. Men det ska bli roligt att testa och jag tycker det är spännande och jättebra att de går ut och frågar vad folk tycker, säger Helena.

Under januari ska alla förslag gås igenom, i februari kommer en första ritning om hur det kan se ut. Och under hösten 2014 ska någon av idéerna bli verklighet.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se