Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många köpte klassiker första marknadsdagen

Annons

När årets sista stora arrangemang, höstmarknaden, inleddes i Rättvik på fredagen var det tidvis ganska trångt bland marknadsstånden.

– Ovanligt mycket folk för att vara en fredag, sa bland andra Alf och Solveig Pettersson, Smedjebacken.

De tillhör de trogna besökarna i Rättvik första helgerna i maj respektive oktober.

Deras besök bland knallarnas många stånd längs en del av Rättviks gator på fredagen var inte deras enda i helgen. Nej, även i dag, lördag, har de planerat in ett nytt besök.

– Vi bor på campingen nere vid Siljan. Det var fullt redan när vi kom, sa Solveig Pettersson.

När DD träffade dem längs Vasagatan hade de redan hunnit spendera en del slantar. Det senaste de hittade var ett par träskor till Alf.

– Träskor har jag haft sedan jag var så här liten, säger han, och måttar hur lång - eller kanske snarare kort - han var när han var sisådär åtta år.

Sedan dess har det hunnit gå åtskilliga år, omkring 60.

Vana fredagsbesökare är även Eveli Jönsson och Anneli Linder, båda Falun, som hade sällskap av den förras son, sexårige Amadeus.

De, liksom många andra, siktade in sig på marknadsklassiker som kokosbollar och strumpor, men även kastruller.

Amadeus visade han fått, ett godishalsband.

– Vi brukar alltid åka hit och vara här tidigt på fredagarna. Det är inte så mycket folk jämfört med på lördagarna, sa de två vuxna i sällskapet, när de stannat vid ett stånd fullt med kläder.

Till de sent anlända marknadsbesökarna hörde bland andra Inez och hennes pappa Jonas, båda med efternamnet Bergfeldt och bosatta i Leksand

Ett av deras första mål på Knektplatsen var en barnkarusell lämplig för Inez ålder. Värre var det för pappa...

– Jag känner mig snurrig... När hon blir äldre får hon åka själv, sa han och talade om ett annat måste vid marknadsbesöken i Rättvik.

– Bullens korv är alltid första stället vi går till.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se