Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många nya jobb i norr

Arbetslösheten i Älvdalen, Malung-Sälen, Orsa och Mora sjunker kraftigt. Så kraftigt att det inte bara är skolstarten som spökar.
Även antalet nyanmälda har ökar kraftigt i augusti.

Augusti månads arbetsmarknadsstatistik är alltid lite svårttolkat. Dels råder fortfarande sommarsemester och skolor och universitet och inte börjat. Så det vanliga är att arbetslösheten ligger rätt så stilla.
Det stämmer också om man ser till siffrorna för hela riket men ökning av arbetslösheten med 0,1 procent och för hela Dalarna med en minskning på 0,1 procent.

Men Norra Dalarna och Malung-Sälen avviker alltså kraftigt.
I Mora är minskningen av antalet öppet arbetslösa och människor som har hjälp av olika program hela 19,6 procent, i Malung-Sälen 18,9 procent, i Orsa 13,6 och i Älvdalen 11,1 procent i augusti i år jämfört med augusti förra året.
Ovanligt är också att antalet nya jobb som anmäldes till arbetsförmedlingen ökat såpass kraftigt: i Malung Sälen från 506 i augusti ifjol till 806 i år, i Mora från 78 till 111, i Orsa från 42 och i Älvdalen från 16 till 56.
Även i Dalarna som helhet ökade antalet nya jobb ordentligt: med 16,3 procent. Det är dock inte lika kraftigt som här i norr.

Många av de nya jobben beror förstås på att en del turistföretag är tidigt ute i att rekrytera folk till vintersäsongen.
Det är dock inte hela förklaringen. Pensionsavgångar och en allmän tro på bättre tider framöver går också att fler företag vågar anställa folk.
Men det har blivit svårare att hitta rätt folk till de lediga jobb som finns, det visar också augustisiffrorna. Antalet arbetssökande som fått jobb har sjunkit i både Mora och Orsa, medan de har ökat i Malung-Sälen och Älvdalen.

Arbetsmarknaden för hela Dalarna är förresten jättestark historiskt sett. Dalarna har den tredje lägsta arbetslöshen i landet.

Rosa Golzio/DT