Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många saknar nedlagda Skönviksoasen

Skönviksoasen var ett kombinerat café, bibliotek och lokal för Sjukhuskyrkan vid Säters sjukhus. 2015 stängde landstinget verksamheten.
Patienter och deras anhöriga miste en mötesplats utanför sjukhusets portar.

– Jag tycker det innebar att det finns inget kvar på sjukhuset alls att gå till och kanske ta med sig en anhörig. Där fanns också ett välbesökt bibliotek. Varje gång vi är hos Sjukhuskyrkan märker vi att patienterna saknar Oasen, säger Anette Kruse, RSMH-föreningen Hoppet.

På Oasen kunde också patienter möta allmänheten och vice versa.

Beslutet att stänga Oasen mötte protester och möten hölls där RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, medverkade. Det gjorde även Sjukhuskyrkan. Säterbygdens församling skrev till landstinget och bad att beslutet skulle omprövas.

– Caféet var en ren kostnadsfråga. Caféverksamheten som vi drev gick med en miljon i förlust varje år. Då har man att välja på att fortsätta, eller att pengarna ska gå till den ordinarie vården, säger Elin Norén, (S), landstingsråd.

Hon var då beslutet att stänga togs ordförande i landstingets servicenämnd som ansvarade för driften.

– Vi försökte upphandla någon privat entreprenör, men det fanns inget intresse, säger Elin Norén.

Sjukhuskyrkan fick därefter en ny lokal som är öppen några gånger i veckan inne på sjukhuset. RSMH fanns där en fredag i veckan förra året. I år är föreningens närvaro minskad till en fredag i månaden.

– Det är välbesökt när vi är där på fredagar, säger Anette Kruse.

RSMH Hoppet har även öppet i sin lokal i centrala Säter varje vardag, samt på söndagar då ideella krafter står för verksamheten.

Men något alternativ till den nedlagda café- och bibliotekslokalen Oasen på sjukhusområdet finns inte.

För biblioteksdelen i Oasen ansvarade sjukhusbiblioteket.

Mats Carlsson, verksamhetschef för allmänpsykiatrin i Falun och Säter, kommenterar:

–Det är klart att det fyllde en bra funktion just att man hade caféet och biblioteket som utflyktsmål för patienterna. Möjlighet till boklån finns fortfarande, men utbudet är naturligtvis mindre, säger han.

Bokvagnar finns med utlåning. Det är Rättspsykiatrin som har hand om bokvagnarna och det är meningen att även allmänpsykiatriska avdelningar ska ha tillgång till dessa.

– Strategin är klar men det är osäkert om rutinerna kommit igång. Om bokvagnarna inte finns på allmänpsykiatrin än så ska de snart göra det, säger Mats Carlsson.