Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många ville få svar om fiber till Saxdalen

Under torsdagskvällen hölls ett informationsmöte i idrotts­­hallen i Saxdalen med syftet att informera byborna om fiber.

– Vi ska för första gången försöka presentera det här för allmänheten, säger Lasse Johansson, som tillsammans med några andra startat en fibergrupp i Saxdalen.

Ett 40-tal bybor dök upp under torsdagskvällens informationsmöte. På plats för att berätta för dem om ­fiberteknik samt svara på frågor fanns, förutom Lasse Johansson, även representanter från Ludvika kommun, Länsstyrelsen Dalarna och konsultföretaget Coompanion.

Dels berättade man om hur fiber fungerar rent tekniskt, men också prisuppskattningar på hur mycket de som vill ansluta sig kan komma att få betala samt hur mycket statligt stöd det kan bli tal om.

– Man spar in de här pengarna väldigt snabbt, och ökar fastighetens värde, säger Lasse Johansson.

Några personer från en fiberförening i en by utanför Hedemora deltog också och berättade om sina erfarenheter i arbetet med att skaffa­ fiber.

Kvällen var som sagt till för att informera, och information var precis vad det 40-tal personer som dykt upp ville ha.

– Jag är här för någonting jag inte vet så mycket om. Fiber låter bra, snabbar och bättre, resonerar Lisen Baier och konstaterar att det gäller att hänga med i utvecklingen, även på landsbygden.

– Små byar kanske blir mer attraktiva att flytta till då också, säger hon vidare.

Linda och Fredrik Saarinen valde också att komma på mötet.

– Vi försöker ta reda på om det här är någonting för oss. Mest intresserade är vi väl att få reda på vad det blir för kostnad, säger Linda och Fredrik fyller i:

– Det kan ju vara värt att göra det för framtiden.

Även Tommy Persson var nyfiken på vad det handlar om för summor och hur det fungerar med fiber.

– Jag överväger absolut fiber, sedan undrar jag när det i så fall kan komma i gång och så, säger han.

Beatrice Åström
beatrice.astrom@dt.se