Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många ville säga farväl till Kristian

På lördagen hölls begravningen för musikern och journalisten Kristian Gidlund i Stora Tuna kyrka. Han dog i cancer några dagar före sin 30-årsdag.
– Han har väckt så många viktiga frågor hos många, sa prästen Kerstin Reinerstedt.

Kristian Gidlund blev känd och uppskattad för sin blogg och bok ”I kroppen min” där han öppenhjärtigt berättade om sitt liv under sjukdomstiden. Han var också sommarpratare i P1 i år.

Höstsolen flödade över de många begravningsgästerna när de samlades utanför kyrkan.
– Kristian har följts av så många människor som har känt sig berörda. Hans språk och öppenhet har berört. Många som följt honom har haft en liknande situation. Han har varit ett stort och viktigt stöd och skapat en känsla av att man slipper kämpa ensam, sa Kerstin Reinerstedt.

Begravningsgudstjänsten var utformad enligt Kristian Gidlunds egen önskan. Han ville att hembygdens musik skulle finnas med och att vänner till honom och familjen skulle stå för sång och musik.
Drygt ett par hundra personer deltog i begravningen. Många var vänner, bland annat ur Borlänges musikkretsar. För de musikaliska inslagen i kyrkan stod Gustaf Norén, Björn Dixgård och Daniel Haglund från bandet Mando Diao. De inledde med en Frödingtolkning, I Ungdomen, och avslutade med ett instrumentalt stycke, Auf Wiedersehen.

Gustaf Norén är äldre bror till Carl och Victor Norén i bandet Sugarplum Fairy där Kristian Gidlund var trumslagare.
Kerstin Reinerstedt berättade att hon känt Kristian Gidlund sen han var liten.
– Jag minns honom som en mycket aktiv och energisk unge. Den energin han hade då har han kanaliserat in ett skrivande där musiken hjälpt till att sovra tankarna. Han knackade på, på ett fint sätt hos människor och påminde om att vi är dödliga. Vad som väntar oss alla bakom hörnet.

Spelmansmusik, ”Ryggsäcken”, med Mats Johansson, Stina Johansson och Ove Rung avslutade ceremonin.

Efter begravningen hölls minnesstund på Buskåkers värdshus. Kristian Gidlund begravs enligt sin egen önskan på Norra Griftegården i Kvarnsveden, nära sitt barndomshem.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se