Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många visentkalvar har fötts i sommar

En bra sommar, tycker Rickard Wiklund, föreståndare för Visentparken. Han gläds år många kalvar och många besökare.

Förra helgen föddes det senaste tillskottet, AvSelma. En kalv har dött, men åtta fina, friska kalvar har fyllt på parken.

Just nu finns 35 visenter i Avesta, det är för mycket.

– Det borde vara runt 24–25, säger Rickard Wiklund.

Han hoppas att åtta ungdjur ska få åka till Ryssland för att bli utsläppta i det vilda.

Den dagen som DD kommer på besök planeras för nästa års kalvar Tjuren Aburr som är pappa till 20 kalvar redan får två unga kvigor i sin hage. Rickard Wiklund har ett speciellt öga till kvigan Mildred.

– Hon föddes den 16 december. Det var 15 grader kallt och snö. Vi gjorde i ordning halm i en av ligghallarna, men kon födde Mildred direkt i snön, och det gick bra.

Den tyska tjuren Eggejunker får flytta in till tre kor och en kalv. Rickard Wiklund säger att han är en fegis, men han är viktigt. Hans blodlinje består bara av fem djur.

Nu hoppas alla på nya kalvar om nio månader.

– Vi har haft rätt skapligt med besökare, säger Rickard Wiklund. Drygt 7 000 har kommit och det är bättre än de senaste åren.

Visentparken i Avesta är inte en vanlig djurpark. Det är en avelsstation, som är viktigt för att världens 4 600 visenter ska bli fler. Det sker utplantering av visenter på flera platser i Europa och i Ryssland.

– Jag är stolt över Avesta, säger Rickard Wiklund. Hur många kommuner har varit med och räddat en utrotningshotad djurart?

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se