Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångmiljoninvestering utan några garantier

Region Dalarna går in med 160 miljoner kronor, Avesta kommun med 20. Vägprojektet Förbifart Fors ska rädda 600 jobb på Stora Ensos kartongbruk men företaget lämnar inga garantier att det blir så.

– Man måste fortsätta tro på någonting, annars försvinner de definitivt, säger Leif Nilsson, ordförande Region Dalarna.
Region Dalarna betalar 160 miljoner. Avesta kommun och Stora Enso 20 miljoner var. Det blir tillsammans summan för projektet Förbifart Fors, vägen som ska rädda runt 600 jobb på kartongbruket. Med underleverantörer kan man tredubbla den siffran säger Johan Thomasson.
– Det fanns bara utrymme för ett projekt vid den här tiden. Det är oerhört viktigt att det blev Fors, säger Thomasson.
Har ni fått några garantier på att det inte kommer skäras ned i personal på bruket?
– Sådana garantier lämnar inga företag, kommunen har inte möjlighet att ställa sådana motkrav. Vi hoppas att Fors expanderar eller i alla fall att det blir kvar.
Region Dalarnas högsta beslutande organ, Direktionen, tog beslutet att satsa på vägen vid Fors istället för projektet Tandö-Bu som ska minska trafikstoppningar i trafiken till och från Sälen. Jobben på Stora Ensos bruk vägde tyngst. Enligt Leif Nilsson var investeringarna ett krav från företagets sida.
– De gjorde klart att om man inte gjorde det skulle det få tråkiga konsekvenser. En massa arbetstillfällen skulle gå förlorade, säger Nilsson.

Hur pass säker investering är det här?
– Det finns ingen investering som är säker. Internationella företag kan lägga ned verksamheten, vi kan inte säga att de inte kommer att göra det.

Med internationella företag som Stora Enso är risken större att produktionen flyttas säger Leif Nilsson. På Region Dalarna hoppas de att pengarna de satsar på vägbygget kommer att leda nya jobb och motverka eventuella nedskärningar.
– De (Stora Enso Fors) har klarat sig rätt bra, men det finns inga garantier, säger Nilsson.
Stora Enso behöver marken som lösgörs av den nya vägen för expansion säger vd Cecilia Carter, men det är inte nödvändigt för företagets överlevnad. Bruket i Fors går bättre än företagets pappersbruk i Kvarnsveden som nyligen varslat 175 anställda.
– Ingen kan säga någonting om hur framtiden ser ut. Jag tycker inte att man ska koppla ihop vägen med om jobben blir kvar, säger vd:n.


Petter Jerdén
avesta@daladem.se