Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manhattan Transfer bjöd på jazz, swing och pop

Annons

Förra gången de besökte Dalhalla uppträdde de inför fullsatta läktare, över 4000 åskådare vilket föranledde en extrainsatt konsert dagen efter. I helgen hade publikantalet krympt till knappt 1400.
Som en frisk fläkt uppträdde LiseGertrud som förband.

De är kaxiga, uppkäftiga, kvinnliga och väldigt roliga. Lise Hummel spexade självsäkert och sjöng. Gertrud Stenung är gudbenådad på cellon. Tillsammans skapar de dynamik med enkla medel. De gjorde flera tolkningar av kända låtar hämtade från bland annat Beatles och Simon and Garfunkel. Bäst tyckte jag deras egenhändigt skrivna låt var, en finstämd ballad. I tjejernas sista nummer innan stjärnorna Manhattan Transfer uppträdde, slog Gertud an otroligt häftiga molltoner på sin cello.

Släntrade in

Så kom de då. Stjärnorna som vart stora på 1970- och 80-talet. Jag så dem när de besökte Dalhalla 2002. Då blev jag imponerad av deras professionalism och samstämighet. Och då liksom nu drog de några av sina mest populära hits som Tuxedo Junction och Operator.
Den här gången kändes det som om de tydligare poängterade sin olika personligheter och de äldre hitsen mest sattes in för att höja tempot emellanåt. Var och en gjorde solonummer, Tim Hauser gjorde en ballad med förvånansvärt mjuk röst, Cheryl Bentyne hade en vassare och raspigare röst som säkert passar bra till jazz även om det inte är just min melodi. Bäst tyckte jag om Janis Siegel som tillsammans med en underbar pianist framförde en vacker ballad.

Röda korset

Rolf Nyström som brukar arbeta på Dalhalla för Röda korset, minns bandet från förra besöket.
-De är mina favoriter så jag sände en hälsning back-stage och bad om en autograf till "Rolf, the swedish Red cross".
Plötsligt fick han höra över komradion att han var eftersökt, av Manhattan Transfer.
-Knäna bara darrade, de stannade sin turnébuss och kom ut och kramade om mig, tårögda.
Anledningen var att de nyligen upplevt hur några av deras vänner räddats till livet av just Röda Korsmedarbetare under attacken mot Twin Towers den 11 september.
Vad tyckte Rolf om dem i år?
-De håller alltid men de var bättre förra gången.
Extranummer blev Chanson d'amour efter att publiken stått upp och applåderat. Manhattan Transfer har definitivt sina fans.


BOEL FERM
070-315 84 76
boel.ferm@daladem.seMer läsning

Annons