Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manifestation mot rasism – för individen

Karin Kers, ordförande för Vänsterpartiet i Rättvik talade på Torget i Rättvik under manifestationen mot rasism och främlingsfientlighet.

Mer än 100 personer tågade från Kulturhuset genom Rättviks centrum med facklor i händerna. Vid Torget höll Karin Kers sitt tal och hon citerade Selma Lagerlöf, ”Den som förstår hatar inte”.
Hon talade om alla människors lika värde, om vikten av att försvara demokratin och individens rättigheter.
– Vi kan verkligen inte veta något om någon annan människa baserat på var de kommer från, kön eller ålder. Först när vi lär känna en människa kan vi veta något om den och när vi gör det, då upptäcker vi oftast att vi har mycket gemensamt .

– Vi är alla individer, oavsett kön, efternamn, sexual-itet, födelseort, skostorlek och favoritfärg. Ingen utav dessa kategorier fungerar för att klumpa ihop oss till olika grupper och anta att vi på grund av detta skulle ha vissa egenskaper.
– Vi är alla individer. Vi är alla del av samma grupp. Vi är människor. Det går inte att anta något om en annan människa baserat på påhittade kategorier, sa Karin Kers och fortsatte att tala om det typiskt svenska som ofta har en inblandning eller påverkan från andra länder, om vårt beroende av andra länder i form av till exempel import av varor.
– Vi måste även, eftersom det inte finns rationella argument för att vara rasist, börja prata om värderingar, att skylla alla problem på invandrare är inte rationellt på något vis. Det är ett svar som lindrar en utsatt människas ångest, sa Karin Kers.

Arrangerade manifestationen gjorde ABF, Socialdemokraterna, Vänstern och Amnesty International.
– Att över 100 personer deltog i manifestationen var bra och vi är väldigt nöjda med det. Det var en stor uppslutning för en viktig sak och vi ser att det finns bra stöd i Rättvik för att jobba med dessa frågor, säger Anki Dåderman, ABF Rättvik.

Katarina Cham/DT