Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manlig "Felicia" häktad för ny serie bedrägerier

Plötsligt var hon där igen, Felicia. Liksom "Linda19", "Maria 21" och en rad andra tjejer som i själva verket är en 30-årig bedragare från Borlänge. Som nu än en gång sitter häktad, den här gången för minst tio bedrägerier mot män som lurats tro att han var en ung kvinna i nöd.

Enligt en personundersökning i målet är 30-åringen sedan senaste straffet snart färdigutbildad i ett yrke han trivs med. Han uppges ta ansvar för utbildning och familj och lever i ett förhållande med en kvinna han har barn med.

Verkligheten ser betydligt dystrare ut. Bland fyra misstänkta i målet där han själv sitter häktad finns hans barns mor med. Är misstankarna som utreds riktiga återföll 30-åringen i brott en månad och en dag efter frigivningen.

Han greps och häktades i början av december, då för fyra fall av bedrägerier. När häktningen senaste gången förlängdes omfattade misstankarna ytterligare tio brott, det äldsta begånget 27 februari förra året. 30-åringen släpptes ur fängelset den 26 januari med sex månader kvar att avtjäna. Förutom sambon är två unga, kriminella män misstänkta för delaktighet i bedrägerier eller penninghäleri. Sannolikt för att ha låtit 30-åringen disponera deras bankkonton dit offrens pengar styrts. Själv nekas han konton av bankerna.

Som bedragare är 30-åringen berömd för att bokstavligt talat kunna lura byxorna av folk. När 30-åringen dömdes för sin första serie bedrägerier 2012 var ett av offren en känd skådespelare. Han var en av flera män som raggat unga tjejer på nätet och hittat "Felicia" som fick honom att klä av sig och onanera framför webbkameran. En film som 30-åringen sen använde för att pressa skådespelaren på pengar. 30-åringen dömdes för utpressning och totalt nio bedrägerier men kom undan med skyddstillsyn.

Redan innan domen föll var 30-åringen ingång med nya bedrägerier. Som Felicia, "Anna Larsson" eller någon av de i inledningen nämnda namnen raggade han män på nätet. Åldern på tidigare offer har varierat mellan 19 och 66 år. Uppenbarligen har han förmåga att förföra offren. Efter hand ber han om pengar, ofta för att bekosta hans/"Felicias" resa till männen. Andra har skickat pengar eller lämnat ut bankkoder för att lösa ekonomiska trångmål "Felicia" befunnit sig i. Flera av de nu aktuella offren har funktionshinder och företräds av sina gode män.

Efter andra domen 2012 hamnade 30-åringen i efterbehandling för det spelmissbruk som är grunden till hans problem. Där blev han bekant med en nyss frigiven bankrånare, en man som tillsammans med mer kände Lars-Inge Svartenbrandt 2009 rånat Sparbanken i Säter. Rånaren var i desperat behov av pengar och 30-åringen erbjöd en lösning. Rånaren ställde upp med bankkonto, 30-åringen med "Felicia" och hennes systrar. Det slutade i april 2014 med 19 bedrägerier, två försök, utpressning, försök till utpressning och för tre övergrepp i rättssak. Domen blev då ett och ett halvt års fängelse för 30-åringen, sex månader för rånaren.