Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mannen bakom Abebe var Onni Niskanen

I vår kommer en son till maratonmästaren Abebe Bikila till bygden för att hälsa på Ulf Niskanen. Ulfs farbror, Onni Niskanen, var den som upptäckte löparen Abebe Bikila. När han vann OS i maraton i Rom 1960 var det som förste afrikan någonsin att vinna OS-guld.
Onni kom att göra mycket för de fattiga och sjuka i Etiopien genom att starta Rädda Barnen och ge hjälp till lepradrabbade.

Ulf Niskanen har under tre års tid forskat kring sin farbrors öden och äventyr. I första hand under Onnis tid i Etiopien. Där han kom att tillhöra kejsare Haile Selassies livgarde från 1946 där även Abebe Bikila fanns. Tidigt såg Onni löpartalangen Abebe och började träna honom och andra löpartalanger i livgardet.
För Ulf Niskanen har det blivit en otrolig resa tillbaka i tiden. Nu arbetar Ulf att tillsammans med Abebe Bikilas familj starta ett museum om Abebes och Onnis liv.
- Vi planerar även starta en stiftelse "The Onni Niskanen Foundation" för att driva välgörenhet i Etiopien, säger Ulf Niskanen.

Till Sverige

Onni föddes i Finland 1910 och kom till Sverige tre år senare. Han kom även att delta i finska vinterkriget 1940 och blev träffad av granatsplitter och låg där omringad av ryska kanoner.
1946 kom han till Etiopien som idrottsofficer vid kejsaren Haile Selassies livgarde. Där kom han att träna Abebe Bikila och andra kommande storlöpare som Mamo Wolde. Onni byggde också upp Röda Korset och blev dess generalsekreterare.
I slutet av 1960-talet blev han chef för Rädda Barnens Etiopien-kontor och arbetade där fram till 1981.
Onni var även initiativtagare till Röda Kors-festerna som ordnades vartannat år på den gamla kapplöpningsbanan Janhoy Mede från slutet av 1940-talet till in på 70-talet. Till första festen skänkte kejsaren en ridhäst som pris till tombolan.

Ganska okänd

- Onni är inte så känd i Sverige, säger Ulf Niskanen.
Däremot är han efter sin död 1984, fortfarande en känd person i Etiopien. Han anses vara den mest framgångsrike tränaren någonsin och en föregångsman. Onni brydde sig inte bara om själva träningen utan även om vad de åt, deras sömn och om deras välbefinnande.
Dessutom körde han rally, ofta med Gustaf Forsmark i Safari-rallyt i Kenya. Han flög också och nödlandade ett antal gånger.

Film om Abebe

En film har även gjorts om Abebe Bikila. Den heter Atletu och vann CinemAfricas pris 2010 i Stockholm för precis ett år sedan. Den visades i Addis Adeba inför 2000 personer. I mars kommer den upp på Folkets bio i hela Sverige.
Under de tre åren Ulf forskat om sin farbror har han fått fram massor av material som filmer, fotografier, hans medaljer, brev, tidur och uniformer för att nämna något.
Onni var själv en bra idrottare genom Sundbybergsklubben Duvbo IK. 1937 blev han president i klubben.
1936 skickade Sverige 12 man till Olympiada Popular i Barcelona, när många länder bojkottade OS i Berlin. När truppen anlänt till Paris hade spanska inbördeskriget utbrutit och alla fick åka hem igen.

Postum utmärkelse

2010 var det precis 50 år sedan Abebe tog sitt första OS-guld i Rom och precis 100 år sedan Onni Niskanen föddes i Finland. Detta uppmärksammades i Etiopien samt i USA, närmare

bestämt i Washington den 31 maj. Där var det organisationen SEED (Society of Ethiopians Established in Diaspora) som postumt hedrade Onni Niskanen för hans betydelse som tränare för Abebe Bikila, Mamo Wolde med flera andra etiopiska löpare.
Onni gjorde även stora humanitära insatser för det etiopiska Röda Korset, Rädda Barnen samt att han var med och startade leprasjukhuset (ALERT) i Addis Adeba 1968.
- Genom att hans minne lever kvar så starkt vill vi göra något för Hiv-smittade och leprasjuka barn. Vi vill fortsätta hans arv och minne, säger Ulf Niskanen.
Han var också den som fick ta emot denna utmärkelse i Washington dit 350 etiopier var inbjudna till en ceremoni.

Tragisk bortång

Abebe Bikila vann två OS-guld. 1969 skadades han svårt i en bilolycka och blev förlamad i bägga benen. 1973 avled han i en ålder av 41 år.
Onni Niskanen flyttade hem till Sverige tre år innan han avled 1984.
ROLAND ENGVALL