Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människans mognad ligger i hjärnbruset

Själen sitter i hjärtat. Förståndet i huvudet. Den föreställningen är gammal. Ett paradexempel hittar vi hos soldaten Sven Duva i Johan Ludvig Runebergs dikt:
”Ty visst var tanken, mente man, hos Duva knapp till mått, ett dåligt huvud hade han, men hjärtat det var gott.”

Hugo Lagercrantz Hjärnbrus Carlsson bokförlagMänniskan har bara en själ, visserligen immateriell, men den hör hemma i hjärnan, tänkandets cent-rum, och den är platsen för minnen, känslor, uppfattningar och varseblivning.

Endast människan har ett medvetande. Hon är medveten om sin situation: vad vi vill och vad vi skall. Vi kan reflektera om oss själva. Allt är inte bara instinkt. Medvetandet och upplevelserna gör livet värt att leva. Framför allt gör språket oss till människor.
Hugo Lagercrantz, barnläkare och professor, kallar infall, associationer, inre monologer och fantasier för hjärnbrus.

Någonstans i det så kallade bruset ligger väl också en mognad. Ungdomar är ofta vårdslösa i motsats till äldre, till exempel i trafiken. Barndomstiden är lång numera med åtföljande inlärningstid.
Datorn klarar kanske inte äldre människor lika suveränt och snabbt som ungdomar. Men de är duktigare på att förutse sociala problem och konflikter. Så här förklarar Hugo Lagercrantz: ”De nervkretsar som är avgörande för att handlägga sociala situationer har fintrimmats genom åren av erfarenhet, medan de nervkretsar som kanske är mer nytänkande, men också oprövade, har försvunnit.”

Höja körkortsåldern till 25 år? Rösträttsåldern också? Det är politiskt omöjligt. Ofta krävs det föryngring av riksdagen. ”Det är inte alls i linje med den kunskap vi har om hjärnans utveckling idag”, fastslår Hugo Lagercrantz.

Bo Degerman
bo.degerman@daladem.se