Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Människor kommer i kläm”

Omsorgsstyrelsens ordförande i Avesta säger att han är bekymrad över landstingets värdegrund.
– De lämpar över människor på kommunen utan att vi hunnit förbereda en vårdplanering, säger Wojciech Nedzewicz.

Samarbetet mellan kommunen och Avesta lasarett fungerar bra, men inte samarbetet med Falu lasarett. Det visar en utvärdering av hemsjukvården. Av rapporten framgår att Avesta kommun har haft svårt att rekrytera sjuksköterskor och sommarvikarier till hemsjukvården. När kommunen tog över hemsjukvården fanns 31 patienter inskrivna, sista maj var de 72. Patienter som behöver hjälp med läkemedel ökade från 10 till 30.
Men det som bekymrar omsorgsstyrelsens ordförande Wojciech Nedzewicz (MP) är rapportens del om samarbete. Samarbetet med Avesta vårdcentral och slutenvårdsavdelningar på Avesta lasarett fungerar bra, avvikelser och förbättringar tas upp i gemensamt forum.
Samarbetet med klinikerna på Falu lasarett fungerar inte bra.
”De kallar inte till vårdplaneringar, följer inte avtalet med vårdbegäran och vådplanering. Man verkar allmänt ovetande om avtalet, både sjuksköterskor och läkare” står det i rapporten.
– Landstinget lämpar över människor när som helst på dygnet, utan att vi hunnit förbereda utskrivningen, säger Wojje Nedzewicz. Människor kommer i kläm.
Han säger att allt tycks handla om att spara pengar.
– Det verkar inte finnas någon vilja, ingen tar ansvar för människorna.

Wojciech Nedzewicz beskriver situationen inom hemsjukvården som nästan ohållbar.
– Det är en sak att vi diskuterar och har olika åsikter, vi kan nog komma överens så småningom. Men när det går ut över människor då har det gått för långt.
Han ifrågasätter landstingets värdegrund.
– Jag är bekymrad. Vi i kommunen har inte fokus på att bara bli av med kostnader, även om vi måste spara. Det känns som om landtinget totalt tappat bort sig. Det är farligt, det måste finnas en gräns.
Nedzewicz säger att han skulle kunna acceptera om det handlade om enstaka fall.
– Men nu är det en allmän inställning och en brist på humanitet.

Det är inte första gången som Wojciech kritiserar landstinget för vad som hände när kommunerna tog över hemsjukvården. I april sa sjukvårdsdirektör Elisabet Franson att landstinget skulle följa upp signalerna från flera kommuner att patienterna inom hemsjukvården ökat.
Hon vill inte kommentera Nedzewicz nya kritik.
– Han måste precisera vilka klinker det rör sig om och hur många patienter, det här går inte att kommentera.
På frågan om landstinget gjort någon utvärdering av överlämnandet av hemsjukvården svarar Elisabet Franson att högskolan fått ett uppdrag att göra en utvärdering.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se