Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människorov i rätten – då häktades offret

En timme försenat började på fredagen rättegången mot tre män åtalade för det ovanliga brottet människorov. När rättegången efter några timmar avbröts ställde offret inför rätta – och häktades!

De tre greps 3 augusti och är sedan dess häktade. De står åtalade för att den 31 juli med våld och hot ha fört med sig en 18-årig kamrat, kört honom till Mellsta-området och där utsatt honom för misshandel och hot. Bland annat hölls vad offret uppfattade som en pistol mot hans huvud. De tre åtalade förnekar i varierande grad åtminstone vad de åtalats för.
Människorov är ett av de allvarligaste brotten i brottsbalken med ett minimistraff om fyra år och ett av få brott som har livstids fängelse i straffskalan.
Något som advokat Anders Ericson, förvarare för en a v de tre, avfärdar som helt orimligt.
– Människorov är det över huvud taget inte frågan om. Min klient medger att han haft med offret att göra och att viss misshandel förekommit. Men det rör sig om misshandel av normalgraden, säger Ericson.
Enligt offret tvingades han med våld följa med kamraterna som utsatte honom för det åtalade våldet och hotet. Motivet skulle vara att tvinga honom att delta i deras brottslighet. Han var vid tiden för händelsen åtalad för brott han begått under umgänge med de åtalade.
Efter den inledande förhandlingen på fredagen ställdes 18-åringen själv inför rätta begärd häktad för en andra tvåveckorsperiod för en serie köttstölder på Willys i Norslund. Brott han begått medan kamraterna suttit i häkte.

Gubb Jan Stigson