Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mäns våld mot äldre kvinnor lyftes fram

På måndagen gästades församlingshemmet i Dala-Järna av Wiveca Holst, som pratade om mäns våld mot äldre kvinnor. Ett viktigt ämne som dock inte verkade intressera så många då endast ett tiotal åhörare kom.

Annons

Wiveca Holst är utbildad beteendevetare och har varit engagerad i Kvinnojouren i många år och jobbat mycket med kvinnor som varit utsatt för olika sorters våld av företrädesvis män. Män som de vanligtvis lever i en mycket nära relation till, eller har gjort. Enligt henne och de undersökningar hon hänvisar till har 16 procent av alla kvinnor över 65 år blivit utsatta för någon form av våld. Och det handlar inte bara om slag som dessa kvinnor är utsatta för.
– Det är både fysiskt, psykiskt, ekonomiskt och sexuellt våld och försummelse, jag vet inte vilket som är värst, konstaterade Holst.

Han lyfte även fram det faktum att dessa kvinnor är mycket svåra att nå, dels resonerar de som att man måste stå ut med lite och är man gift måste man ställa upp när mannen vill ha sex.
– Till det ska läggas skammen och plikten som finns hos många lite äldre kvinnor.
Hennes tips till åhörarna var att försöka prata med kvinnorna när de är själva och dessutom lyfta detta inom pensionärsföreningarna.
– Vi måste försöka hitta dem.

Sven Thomsen/DT