Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maratonlöpare intog fjällvidderna

Annons

Under mörka moln, regn och i dimma genomfördes premiären av fjällmaraton i lördags. Trots blötan blev loppet, med en total höjdskillnad på 800 meter en succé. Tävlingen bjöd på omväxlande terräng från asfalt till vandringsleder och spänger på kalfjället.

– Det har gått jättebra, det har varit mycket glada miner och vi har fått mycket beröm för banorna. Dom har sprungit i dimma, regn och stenigt bitvis, säger David Andersson från Malungs OK.

241 deltagare ställde upp och ingen av dem bröt loppet. Först i mål kom Erik Anfält från Örebro AIK på knappa tre timmar. Sist kom Viktor Kovac från Grebbestad, det var hans livs första maratonlopp.

Sara Aronsson som tävlar för Älgå södra fritidsförening slutade fyra i damklassen, hon tyckte loppet var jättetufft. Men hon tyckte banan var jättefint preparerad.

– Loppet började vid tre mil (Hemfjällstangen, reds anm) för då blev det stigning på riktigt, fram tills dess kände jag mig stark. Sen ramlade jag på en spång vid 34 kilometer, då blev det mentalt jobbigt att fortsätta springa, säger hon.

– Mjukt, hårt, backigt och jag skulle kunna dra till att det var fantasiskt, en häftig naturupplevelse, det var jobbigt bitvis. Så säger Henrik Modin från Eskilstuna som sprang 42 kilometer i fjällterräng.

Men han saknade kaffe på kontrollerna, det löste sig emellertid.

– Det var en snäll funktionär som bjöd på kaffe, tummen upp för den, säger Henrik som sprang tillsammans med sin kamrat Roger Brokvist.

I halvmaran blev det dalaframgångar, Anna-Karin Strömstedt från Vansbro men tävlande för Göteborgs skidklubb och Johan Samuelsson, Falu IK vann dam respektive herrklassen.

Arrangören har beslutat att arrangera loppet även 2014, målet är att få tusen deltagare inom tre år.

Berit Djuse
berit.djuse@dt.se