Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Birro överraskades med slips med fotbollsautografer

Annons

Med sin säregna blandning av skratt, allvar och självdistanserat berättande öppnade poeten och författaren Marcus Birro 22:a årets Dan Anderssonvecka i Ludvikabygden. Han nämnde sitt frändskap med vemodet och melankolin i flera av ordpoeten Dan Anderssons texten - ja, med Ludvikabygden.

- Jag trivs numera så bra i Ludvika. Jag tror jag ska försöka flytta hit innan jag dör.
Omkring 500 personer hade kommit till tunet framför utescenen på Ludvika gammelgård där Marcus Birro som stand up, träffsäkert och stundtals riktigt kul, berättade om utanförskap och konstnärskap. En händelse han ofta återkommer till är när han berusade snubblade av tåget i Ludvika 2002, första gången kom till den bygd där poeten han mest älskar och respekterar en gång vandrat.
- Jag reste TILL Ludvika. Dan Andersson reste som ung och vital härifrån. Till Stockholm. Där mötte han skadedjursdjävulens död på ett sliskigt hotellrum.
I Klarakvarteren svek och refuserade förläggarna Dan Anderssons texter. Samma förläggare svek sig själva när de hyllade samma texter efter hans död, påminde oss Birro om.

Poesin i kris?

- Är poesin i kris? Ingalunda. Den har aldrig varit så stark som nu, menade Birro som turnerat 20 år i poesins tjänst.
Dan Andersson hyllar han på sina turnéer som varande den bäste i genren.
Marcus Birro, själv mottagare av Dan Anderssonpriset 2007 och nu två år i rad invigningstalare av Dan Anderssonveckan, fick en lång applåd. Han fick efteråt signera sina böcker som folk köpt, läst och gillat.

Milan-slips

Olavi Timonen, Ludvika, överraskade Birro, känd älskare av italiensk fotboll, men en fullständigt unik Milan-slips med Gunnar Nordahls m fl autografer, som han haft i sin ägo länge. Slipsen kom med en italienare, som jobbade några år på Asea, till Ludvika.
- Hur ska jag tacka... detta är ju en raritet.. den måste ramas in, sade Birro helt överrumplad.
Timonen hade en önskan att Birro skulle genomföra den Dan Anderssonkväll i Fredriksberg han lovat, men som blev inställd i mars i år.

Paljakapriset

20-åriga vissångerskan Ann-Louise Johansson, född i finnmarksbyn Flen där ordpoeten Dan Andersson lär ha låtit sy sig en kostym hos skräddaren, fick Paljakapriset fyratusenkronor (0,25 procents avkastning från vindkraftverket på Paljakaberget i Grangärde finnmark); "för sin löftesrika utveckling som vissångerska, sin vilja och integritet. Hon är dessutom en mycket god ambassadör för byn Flen i Dan Anderssons älskade finnmark" lyder motiveringen.
- Jag vill spela in en skiva och så lära mig spela fiol, sade pristagaren som när hon inte framträder med sång till gitarr studerar till arbetsterapeut i Göteborg,
Men, säger hon, med en alltid närvarande hemlängtan. Med Robert Kull, gitarr och munspel, har hon i helgen uppträtt som DA-tolkare vid vägkröksdans i Abborrberg och vid trivselprogram i byn Kullen.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se