Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Raihle: Trött på det mesta och på grinigt humör – nu tar jag semester

För många år sedan skrev en mycket ung (och mycket snygg) Bob Dylan en låt som heter A hard rain’s a-gonna fall. Den är bra, mycket bra till och med. Det har sagts att han på grund av det då rådande världsläget, att USA och Sovjetunionen inte kom jättebra överens för att uttrycka det milt, inte trodde att han skulle hinna skriva klart alla låtar han ville skriva ifall ett kärnvapenkrig skulle bryta ut och därför kastade han ihop en väldans massa textrader som var tänkta till separata låtar till en låt. Som tur var blev det inget kärnvapenkrig, Bob hann skriva fler låtar och livet gick vidare.

Många år senare, i en annan del av världen och i ett annat världsläge, var det dags för en man som varken är lika ung eller snygg som Dylan var 1962 att skriva en krönika. Eftersom denna man, alltså undertecknad, snart skulle få semester och kände att han kanske inte skulle vara på samma griniga humör efter semestern som innan så föll det sig så att han skrev ihop allt han var trött på i en krönika istället för flera olika. A lot of gnäll a-gonna fall. Sedan blir det kanske bara klang och jubel när semestern lindat in min själ med balsam och harmoni.

Jag är trött på alkoholmonopolet men ännu tröttare på människor som ägnar tid och energi åt att klaga på alkoholmonopolet. Det är inte jättesvårt att gå till Systembolaget. I sann public service-anda höll jag på att säga “Det finns andra butiker som säljer alkohol också”, men det gör det ju inte. Jävla monopol!

Jag är trött på alkoholmonopolet men ännu tröttare på människor som ägnar tid och energi åt att klaga på alkoholmonopolet.

Jag är trött på corona. Bortsett från att folk dör så är det också otroligt irriterande att försöka hålla avstånd i butiker när folk kan stå vid kylvarorna i fem minuter och fundera på om de ska ha färdighyvlad ost eller ost man får hyvla själv. Jag har ingen lust att stå på två meters avstånd och vänta på er. Agera eller avgå! Jag har ingen lust att gå omvägar i butiken för att någon som stött på en gammal bekant tycker att de trånga gångarna vid flingorna är det bästa stället att prata om vad som hänt sen sist och att man absolut måste ta en kaffe någon gång. Vi vet alla att ni inte kommer ta den där kaffen, vik hädan och låt normala människor handla.

Jag är otroligt trött på TikTok.

Jag är trött på religiösa friskolor. Kanske har jag missat något alldeles uppenbart men jag kan inte för mitt liv komma på ett enda vettigt argument till varför en skola ska ha religiös profil.

Jag är trött på att Sverige utvisar människor vars enda brott är att de jobbat för mycket eller tagit ut för lite semesterdagar. Hur i hela friden är det möjligt?

Jag är trött på människor som pratar i synonymer bara för att briljera med sitt fantastiska ordförråd istället för att prata så att man förstår vad de pratar om. Eller så är det mitt egna ordförråd som inte håller måttet jag är trött på, inte fan vet jag. Det sägs att svordomar är tecken på dåligt ordförråd men det orkar jag inte ens kommentera.

Jag är trött på människor som hånfullt ska kalla Stefan Löfven för "svetsaren” som om det vore någonting negativt att han haft ett, som det så fint heter, “riktigt jobb”. Mycket negativt kan man säga om herr Löfven men att han varit svetsare är väl trots allt någonting positivt.

Framförallt är jag trött på mig själv för att jag är så trött på så mycket. Nu räcker det, nu tar jag semester och blir glad

Jag är trött på folk som vill lägga ner public service. Ta inte radiosporten, p4 extra och Karlavagnen ifrån mig.

Jag är trött på gubbar som hatar Greta Thunberg. Hade hon klagat på invandringen hade 70 procent av dem älskat henne.

Jag är trött på Mia Skäringer, men det får man väl inte säga i det här landet.

Jag är trött på människor som säger något och följer upp det med att säga “men det får man väl inte säga i det här landet”.

Jag är trött på Hammarbyare som tror att Hammarby är något. Eran största bedrift bortsett från guldet 2001 är att Zlatan tränat med er. Grattis.

Jag är trött på att Socialdemokraterna inte verkar ha något annat svar än skattehöjningar på något samhällsproblem. Det är inte värdigt att arbetarna partiet säger sig företräda sliter ut sina kroppar under arbetslivet bara för att se skattepengar slösas bort.

Framförallt är jag trött på mig själv för att jag är så trött på så mycket. Nu räcker det, nu tar jag semester och blir glad.

Tack för ordet.

Marcus Raihle

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips