Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margareta Sarri,författare fann lugn och ro i Säter

I höstas kom författaren Margareta Sarri ut med sin 18:e bok, Ryska kyssar. Den handlar om den svenska emigrationen till Sovjetunionen före andra världskriget.

En historia som under många år tystades ned.

– Jag kände inte till emigrationen överhuvudtaget när jag bodde i Nikkaluokta, säger hon.

Margareta Sarri är uppväxt i Stockholm med släktrötter i Kiruna. Själv bodde hon under 1970-talet i Nikkaluokta på gränsen till Kiruna.
I den trakten ligger gården vid Kalixälven som var hennes mormors barndomshem. På väggen i Margareta Sarris kök hänger en stor akvarellmålning av gården.
Under tiden då hennes egna barn växte upp så bodde familjen i Knivsta utanför Uppsala. Till Säter flyttade Margareta Sarri för åtta år sedan efter en sjukdom.
– Jag tappade min stress-tålighet och ville flytta till en vacker, tyst och lugn plats. Jag drog gränsen 20 mil från Stockholm. Mina döttrar och deras barn bor i Märsta och vi kan hälsa på varandra.
Hon trivs fortfarande med den lugna takten och de korta avstånden i Säter.

Längre tillbaks var hon med i en grupp som kallade sig Berättargungan. Den turnerade bland annat i Dalarna, då Margareta Sarri framträdde på Åsgårdarna. En av de andra medlemmarna var författaren Marie-Louise Wallin i Borlänge.
– Hon var den enda jag kände i den här trakten, säger Margareta Sarri.
När hon flyttat till Säter föreslog hon kulturchefen att biblioteket har bokbord med lokala författare på julmarknaden. Något som numera är en tradition.
Hon har också tillsammans med andra författare med anknytning till Säter ansökt till kommunen om pengar för att ge ut en antologi. Kommunen har svarat att den är positiv till idén, men inte i förväg är med och bekostar utgivningen.

I höstas kom hennes senaste roman, Ryska kyssar, ut.
– Det började med att jag upptäckte att en DN-journalist, Kaa Enberg, hade skrivit två böcker om det här. Jag blev helt uppslukad och tyckte det var vansinnigt spännande. Jag har en moster som är kommunist, hon slutade arbeta politiskt när hon var 90 år.
– Kaa Enberg hänvisade till en bok av Alfred Badlund. Alfred hade emigrerat och hans bror med fru umgicks med min moster. Brodern och frun hade varit i Sovjet, stannat ett år och åkt tillbaks. Det kunde man göra ganska lätt tills Stalin började skjuta folk 1937-38. Sovjet skulle vara arbetarnas paradis men blev deras helvete. Alfred kom också tillbaks men inte så enkelt, han flydde väldigt dramatiskt.
Många av emigranterna återkom aldrig utan mördades eller skickades till fångläger. Men de som kom tillbaka blev inte väl mottagna.
– De var inte alls poppis, särskilt inte i Norrbotten, för att de hade så mycket negativa erfarenheter. Det var sossestyrt i Kiruna men kommunisterna hade stort inflytande, säger Margareta Sarri.
– Det är svårt att förstå i dag att man inte kunde hantera det där.

Hennes roman kretsar kring fyra generationer kvinnor, där huvudpersonen är barnbarn till en av emigranterna.
Margareta Sarri har tidigare skrivit två böcker som hon kallar dokumentärromaner om personer i sin egen släkt. Den ena handlar om hennes mormors far, som köpte gården vid Kalixälven.
– Han hade ett otroligt intressant livsöde. Han kom från Svappavaara, från fattiga förhållanden, och blev anklagad för ren-stöld. Det var det många som blev, man stal en ren för att slippa svälta ihjäl.

Mannen som hette Salomon Stålnacke dömdes mot sitt nekande och hamnade i fängelse. Men när han kommit ut så erkände en annan man efter en religiös väckelse att det var han som stulit renen.
Salomon fick ett stort skadestånd av staten. Han kunde köpa gården och en rad fastigheter. Margareta Sarri har avslutat sitt arbete om emigrationen till Sovjetunionen.
– Nu har jag ett helt annat projekt på gång, säger hon.
”Jag ville flytta till en vacker, tyst och lugn plats.”
Margareta Sarri
Yrke: Författare
Ålder: 68 år
Familj: Två döttrar och en son, 40, 38 och 34 år och sju barnbarn
Bor: Hyreslägenhet i Säter