Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margit Rapp prisad under Peace & Love

För tre år sedan utnämndes Margit Rapp till Svensk Hjälte. När hon fyllde 80 i våras avbildades hon på ett frimärke i Lettland. Och nu under Peace Love utsågs hon till kärleksstipendiat.

Margit Rapp har tiggt ihop runt sju miljoner kronor till barnhem, skolor, familjer och sjukhus i Lettland under åren. Hon har samlat in runt 30 ton kläder och hon genomförde sin 91.hjälpsändning strax efter sin 80-årsdag i våras.
En värdig Svensk Hjälte, tyckte juryn som utnämnde henne till den fina titeln 2007.
Hon blev lika överraskad över den utnämningen som över de bägge senaste.

Jag började grina när jag satt hos grannen

- Jag började grina när jag satt hos grannen efter att jag fått breven och gratulationskorten från Lettland till min 80-årsdag. Först märkte jag ingenting men så såg jag att frimärket var annorlunda. Det var ju jag själv på bilden.
När hon sedan kom till Lettland med sin 91.a hjälpsändning hyllades hon med mängder av rosor och tulpaner, artiklar i tidningar och ett hedersomnämnande från socialministeriet i Riga som tack "för ett enastående engagemang."
- Det uppskattade jag verkligen. Jag fick också makalöst med blommor, stora röda rosor och så många tulpaner att jag måste sätta dem i skurhinken, det enda som fanns kvar i vasväg när jag satt alla rosor i vatten i lägenheten jag bor i när jag är i Lettland.

Nästa överraskning någon vecka innan Peace Love

Någon vecka innan Peace Love kom nästa överraskning.
- Jag fick ett telefonsamtal. Som vanligt trodde jag att någon ville skänka kläder. Men då berättade mannen om stipendiet. Jag fick inget säga.
Under själva festivalen uppvaktades Margit sedan med ett stort diplom, en bok om festivalen och en summa pengar. Stipendiet har instiftats av Ben Jerry´s, en amerikansk glasstillverkare som samarbetar med festivalen och som blev först i Sverige med att erbjuda Rättvisemärkt glass.
- Det kändes verkligen fint att få utmärkelsen. Kärleken är ändå det viktiga i världen. Och nu kanske jag inte behöver tapetsera om. Jag kan hänga upp diplom och annat på väggen, säger hon med ett skratt.

Tidningsartikel med text på lettiska

Hon visar också en tidningsartikel med text på lettiska och en bild av henne på första sidan.
Vi sitter på uteplatsen framför Margits faluröda hus. Hon visar trädgården på baksidan som imponerar stort på fotografen och där hon varvar ner mellan jobbet med hjälpsändningarna.
- Här är mitt eget smultronställe, säger hon och visar smultronklasarna som växer vägg, i vägg med växthuset.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se