Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria fick årets Hederskråka

I samband med en sillkväll på Svärdsjö Gammelgård i onsdags delade Lions ut årets Hederskråka. Priset tilldelades Maria Emanuelsson för sina ideella uppoffringar med gospelkören Juniper Bay. Maria finner sin drivkraft i att sprida gospelns kristna budskap.
- De flesta tror nog på någon slags kraft, men för mig är det den Gud som det berättas om i bibeln, säger hon.

Det luktar hallon på Maria Emanuelssons gård i Enviken. Trots att hon leder två barnkörer i arbetet, en kör på fritiden och har två tonårsbarn så är gräsmattan klippt. Med en svensk översättning heter kören inte Juniper Bay, utan Enbuske Vik, och det är just från Enviken som körmedlemmarna kommer. Det är även här som kören startades för tolv år sedan, när sju personer började sjunga på den gamla kiosktrappan. Nu har kören dubbla julkonserter i kyrkan med 300 personer i publiken. Marias drivkraft ligger i att föra ut gospelns budskap utanför kyrkan.
- Nu blir säkert inte min arbetsgivare glad, men det bästa är när vi får komma och sjunga utanför kyrkan, säger hon.
Som dotter till en musikalisk pastor har äpplet inte fallit långt från trädet. Maria lärde sig sjunga innan hon lärde sig prata, och i dag är hon anställd av Svenska kyrkan.

"Förvaltar Guds gåva"

Även fast Maria kan sakna det kulturella i en storstad så trivs hon med lugnet i Enviken, där hon bott sedan barnsben.
- Det är meningen att jag ska vara här i Enviken och ha den här sociala funktionen som körledare, säger Maria Emanuelsson.
Maria tror nämligen inte på slumpen. Hon är övertygad om att det finns en mening med våra liv och att alla har en speciell funktion. Därför har hon svårt att känna riktig stolthet inför att ta emot beröm, och den här utmärkelsen.
- Jag förvaltar endast en gåva från Gud. Samtidigt så visar väl detta att jag förvaltar den väl, konstaterar hon med ett skratt.
För henne är Gud en relation, en relation som stärks genom bön och genom att läsa bibeln.
- Men framförallt genom sången. Som kristen når man Gud på olika sätt, och för mig är sång och musik det bästa sättet, säger Maria.

Kontaktat Picassos koreograf

Maria berättar att kören är som en stor familj, även om de flesta inte är religiösa. För henne är det viktigt att kunna tolka gospeln på olika sätt. Kören har börjat samarbeta med ett rockabilly-band från Enviken och tagit kontakt med den koreograf som Marie Picasso använde sig av i Körslaget. Nu är planen att få till en stor julkonsert i den nya hallen i Enviken.

MATTIAS GÖTHBERG

023-47510