Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Holzmann om en ny amningskurs

Annons

- Nu vill jag hjälpa andra. Amningen är så självklar. Men utan kursen och den hjälp vi fått hade jag nog inte ammat i dag, säger Maria Holzmann som gått en helt ny kurs för blivande föräldrar tillsammans med sin man Roger Sandell.

Maria Holzmann och Roger Sandell har sonen Julian, sex månader, med. Runt bordet i studieförbundet Sensus lokaler i Falun sitter flera andra föräldrar med barn som gått samma kurs. Maria Holzmann och Roger Sandell ville förbereda sig så mycket som möjligt och nappade direkt på annonsen om amningskursen för blivande föräldrar.
Maria Holzmann var helt inställd på att amma men den första tiden var fylld av smärta med såriga bröstvårtor som gjorde amningen till en plåga.
- Det började redan på BB. Hade jag fått den hjälp och det stöd som jag fick av Birgitta Bellskog på amningshjälpen hade det inte behövt gå så långt. Roger var ett stort stöd men jag kände mig ändå ensam och grät den första tiden.

Pumpade ur mjölken

När hon ringde Birgitta Bellskog hade hon svårläkta sår och lösningen blev att pumpa ur mjölken en period för att såren skulle läka.
- Det var dagen för julafton. Men Birgitta kom hem till oss. Hon blev räddaren i nöden och gav oss både praktiska tips och ett stort stöd och hon försäkrade samtidigt att jag gjorde allt rätt.
Hon har fått värdefulla insikter om hur viktigt det är med ett professionellt stöd och bra kunskaper.
- Jag trodde att amningen bara skulle fungera av sig själv. I dag är det så. Det är helt fantastiskt. Men så var det inte den första tiden.
Julian är pigg och glad och när han känner för det så tar han en snutt på mammas bröst.
Anouk Jolin som är didaktiker - en pedagogisk utbildning - är projektledare och den som drog igång den nya kursen talar om att skapa ett lugn och avdramatisera amningen. Det handlar inte om att försöka få mammor att amma så länge och så mycket som möjligt utan att familjen och barnet ska få en så bra tid tillsammans som möjligt med amningen.

Stärka självförtroende

- Det handlar mycket om att stärka föräldrarnas självförtroende och tron på sig själva.
- I amningshjälpen möter jag som rådgivare familjer mitt i problemen. Jag ville få en chans att förebygga. Även om det blir problem ändå så har mammorna och papporna en bättre beredskap att lösa dem. Och de vet vart de kan vända sig om de behöver hjälp.
Många tror att amningen kommer igång automatiskt efter några dagar men det kan ta 2-3 månader, säger Marit Jonsson som gick kursen när hon väntade sitt andra barn.
- Det var väldigt bra att diskutera olika problem med andra i grupp. Både tankar som dök upp och hinder man kände och samtidigt bli peppad, säger Nina och Gordon Eadie med lilla Amelie.
- Tack vare kursen blev Gordon ett stort stöd. Han hade ju samma kunskaper och kunde peppa mig på ett helt annat sätt under amningen, säger Nina Eadie.

Ett treårigt projekt

Kursen är ett treårigt projekt med anslag på 2,4 miljoner. Nyligen har Allmänna Arvsfonden beviljat 552 000 kronor. Det innebär att kursen är kostnadsfri för blivande föräldrar och vårdpersonal i länet. Studenterna på Högskolan Dalarnas barnmorskeprogram får chans att utvärdera kursen. Sensus är projektägare och Amningshjälpen en samarbetspartner.
Kursen består av fyra träffar på totalt sju timmar och börjar vecka 29. Den som är intresserad kontaktar Sensus 023- 79 49 40 eller Anouk Jolin på 072-731 37 79. Anouk Jolin kommer också att utbilda kursledare i andra län.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se