Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Rydqvist är årets älvdalsambassadör

Motorfestivalen i Älvdalen växer så det knakar och är även en internationell angelägenhet.
- Utan alla ideella krafter skulle det var helt omöjligt att genomföra ett arrangemang av den här storleken här, sa Torbjörn Vallin, en av initiativtagarna när den tionde festivalen i ordningen invigdes på torsdagseftermiddagen.

Sockenplan i Älvdalens kyrkby var som vanligt välbesökt när festivalen traditionsenligt invigdes där.
Många imponerades över bland annat de muskelbilar som parkerats för allmän beskådan där. Det var inte vilka bilar som helst, bland annat Sveriges snyggaste bil och Årets Hot Rod.

Varje ledig stund

- Bilintresset har jag haft sedan barnsben. Den här bilen började jag jobba med år 2005. Varje ledig stund som jag haft har jag ägnat åt den, berättade hot rod-ägaren Torbjörn Åfalk, Sjömarken, Borås.
Bilen, en Chevrolet från 1939, är rejält ombyggd. Chassits enda originaldelar består av ramskenorna medan exempel kaross och inredning till stora delar är original.
I samband med festivalinvigning passade även kommunalråden Kjell Tenn och Nils-Åke Norman på att uppmärksamma en kvartett idrottare, exempelvis en trio från Brunnsbergs dragkampslag.
- Det är kraftverk som Fortum inte har ett dugg med att göra, sa Kjell Tenn skämtsamt.

Ambassadören Maria

Årets Älvdalsambassadör kallades också upp på scenen.
- För visst vet ni vem Maria Rydqvist är och vad hon gör? sa Nils-Åke Norman.
De som inte visste det då, vet det nu.
Efter att ha tävlat för Östersund i skidspåren har hon bytt klubb och representerar nu Älvdalens IF. Den kommande säsongen har hon siktet inställt på världscupen och Tour de ski. Hennes målsättning stannar inte där. Nej, det riktigt stora målet ligger knappt tre år bort.
- Jag siktar på OS i Sotji (vid Svarta havet i Ryssland, reds anm) 2014, sa Maria Rydqvist, som blivit älvdalsbo tack vare kärleken.

Berömde Älvdalen

Innan invigningen var avklarad strödde även Mia Norberg, hos samarbetspartnern tidningen Wheels Magazine, lovord och beröm över Älvdalen. Det hålls liknande arrangemang i Stockholm, Malmö och Umeå.
- Men vi ser mest fram emot att komma till Älvdalen. Det är ett alldeles speciellt trevligt mottagande att få komma hit, till en ort med 3 000 invånare.
Detta till en ort och ett arrangemang som några dagar den här veckan lockar deltagare från flera länder, såsom USA, Schweiz och Estland.
Sedan drog arrangemanget igång på allvar. Redan på torsdagen cruisades det med mopeder, traktorer - och inte minst riktiga hästkrafter. Just det, hästekipage av olika slag. Närmare 20 stycken skred fram längs Dalgatan.

Fotnot: Se fler bilder från musik- och motorfestivalens invigning på www.dalademokraten.se/mora
ERIC SALOMONSSON
023-476 82 / 070-608 18 00
eric.salomonsson@daladem.se