Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mårts hyllar Leksand

Leksand är tippat till spel i kvalserien.
Men lagets återkomst till SHL hyllas av förbundskapten Pär Mårts.
– Leksand är nödvändig för svensk hockey, säger han.

Nykomlingar och med tre tunga fjolårspjäser, Mattias Timander, Michael Raffl och Filip Forsberg, borta.
Då tippas Leksand som väntat i kvalserien av Svenska spel.
– Det känns inte som någon överraskning att vi tippas i kvalserien. Historien säger att du får det tufft som nykomling, säger Leksands­tränaren Andreas Appelgren.

Vad tror du om att ni förväntas tampas med Örebro och AIK i kring kvalstrecket?
– Vårt mål är att klara oss kvar utan spel i kvalserien och jag förväntar mig inget speciellt när det gäller de andra lagen. En 10–15 omgångar in i serien så brukar man kunna se lite hur det kommer att gå.

Däremot fick Leksand oväntat många röster när journalisterna och mediarepresentanterna på upptaktsträffen tippade vilket lag som tar SM-guld.
Favoriten Skellefteå fick 22,10 procent av rösterna, Leksand 5,78 procent, den femte högsta siffran.
– Vi får ju hoppas att de som tippat oss får rätt, men vi är ödmjuka inför uppgiften och ska växa in i det här.
Leksand kommer att få slå ur underläge när det gäller det sportsliga, men det är ingen tvekan om att klubbens återkomst till högsta serien är efterlängtad.

Bland hockeysupportrar, de andra elitserieklubbarna och Pär Mårts, Tre Kronors förbundskapten.
– Leksand är nödvändig för svensk hockey. Med många fans runt om i landet så kommer klubben att bidra till ökade publiksiffror och ökat intresse. Sedan vore det kul om klubben också lyckades sportsligt och blir att räkna med i framtiden, säger Mårts.

Har Leksand någon fördel att klubben tidigare spelat många år i högsta serien?
– Du får inga fler poäng på det, men kanske fler fans. Snarare kan det vara en belastning att man jämför och tycker det var bättre förr. Örebro, den andra nykomlingen, har kanske inte samma förväntningar på sig som Leksand, säger Mårts.

Thomas Lind/DT