Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mårts om Forsbergs debut: ”Han är en goalgetter”

Annons

Debuten är avklarad.
Här är förbundskapten Pär Mårts ord om Filip Forsberg, 18:
– Han gick för mål, spelade inte i onödan. Det var fantastiskt roligt att se.

Tom Nilsson var en av Sveriges bästa backar, Filip Forsberg lagets kapten trots att han har ett år kvar på juniornivå.
Nu spelar två av de främsta svenska spelarna vid JVM i ryska Ufa i jul- och nyårshelgerna i Tre Kronor – med chansen att ta sig hela vägen till hemma-VM om en månad.
– Jag försöker att inte ha en färdig mall, då är risken att man låser fast sig i en tankegång som inte blir hur man tänker. Det jag vet är att det ska ut ett nytt gäng till Tysklandsmatcherna (den 20–21 april). Jag försöker att inte ligga längre fram. NHL-lagen byter dessutom positioner hela tiden, så det gäller att inte fundera för mycket på det där än, säger Pär Mårts.

Mellan VM-camperna – Sverige möter Lettland igen på måndagen – befinner sig Mårts och assisterande förbundskaptenen Peter Popovic i Nordamerika, där de ser sex NHL-matcher på tre dagar, torsdag till lördag veckan som kommer.
– VM-truppen ska lämnas in två timmar innan match den 3 maj. Och med tanke på att NHL slutar den 27–28 april så blir det några intensiva dagar när först klubbarna och sedan spelarna ska kontaktas och försäkringar ska lösas. Truppen kommer nog att bli färdig först samma dag som VM startar, berättar förbundskapten Mårts.

Kan försäkringskostnaden sätta stopp för spelare?
– Nu är det inte jag som bestämmer det, men med ett VM på hemmaplan tycker jag inte att vi har råd att låta bli.

Tom Nilsson, som lämnar Mora för Toronto samtidigt som han lånas ut till Frölunda, har redan gjort tre matcher, två mot Slovakien och en mot Lettland, under VM-förberedelserna.
– Han har klarat det här galant. Han är pigg, vaken i spelet, gör rätt saker, överarbetar inte, men håller heller inte igen, säger den svenske förbundskaptenen.

Filip Forsberg, som var en av uppflyttade Leksands bästa spelare i nyss avslutade kvalserien, gjorde sin debut i Tre Kronor mot Lettland på söndagen i en kedja med Jonathan Granström, från Orsa, som center och Mattias Janmark-Nylén/Mario Kempe (halva matchen var) som vänsterforward.
– Det märks att de här killarna har fått en bra skola med juniorlandslaget, vilket gör att de har lättare än de andra att anpassa sig. Forsberg är en goalgetter. Han gick för mål, spelade inte i onödan. Det var fantastiskt roligt att se, säger Pär Mårts.

För tre år sedan gick Oliver Ekman-Larsson, då 18 år, hela vägen från spel i kvalserien till VM-spel med Tre Kronor.
Sverige vann mot Lettland med 2–1 efter mål av Elias Fälth och Tobias Viklund.

Markus Josefsson/DT