Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Masala kan få varning om alkoholtillstånd

Obetald skatt kan leda till en andra varning om alkoholtillstånd för restaurang Masala i Mora. I dag tar socialnämnden beslut.

Annons

Ägaren till restaurangen Masala i Mora har vid flera tillfällen under 2012 inte betalat in den skatt och de avgifter som företaget är skyldigt att betala. Bland annat handlar det om mervärdesskatten, alltså momsen.
”Räkningarna” för de obetalda skatterna har gått vidare till Kronofogdmyndigheten, KRM. På grund av att företagets ekonomi inte har skötts ordentligt utredde Mora kommun under 2013 och slutet av 2012 restaurangens alkoholtillstånd.

– Konkurrensen mellan krögare ska vara på lika villkor. I det ingår att krögarna betalar sina skatter. Bolaget har brustit och kommunen har en skyldighet att ingripa när en tillståndshavare inte följer bestämmelserna i alkohollagen eller inte längre uppfyller kraven, säger kommunens alkoholhandläggare.
Onsdagen den 21/8 tar socialnämnden därför beslut om en varning. Det kan då komma att bli restaurangens andra varning på grund av dåligt skött ekonomi. Redan under 2012 hade Masala i Mora AB en avbetalningsplan hos KRM, också då med obetalda skatter som bakomliggande orsak. De skulderna betaldes av i slutet av förra året enligt företaget. Men nya skulder hade registretas hos KRM i början av 2013.

Alkoholtillståndet utreds också eftersom att bolagets egna medel 2012 var helt slut, och därmed mindre än tillgångarna som dess ägare hade stoppat in i företaget (aktiekapitalet). Enligt lag (aktiebolagslagen) är bolagets styrelse då tvungen att se över om företaget ska lösas upp. Det hade Masalas ägare inte gjort, men aktiekapitalet är nu återställt.
Utöver ekonomin har restaurangen även haft öppet till klockan 02.00 en dag när den bara hade tillstånd att ha öppet till 01.00.

Selma Wolofsky/DT