Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Masha Gessen får Tucholskypriset

Masha Gessen har under senare år framträtt som en av Rysslands mest betydande journalister. Hon föddes i Moskva 1967 och flyttade till New York med sin familj 1981, för att sedan återvända till Moskva 1991. Hon har publicerats i tidningar och tidskrifter som New Republic, New Statesman och Granta och är författare till böckerna Perfect Rigor och Blood Matters. 2012 gavs hennes bok om president Putin, Mannen utan ansikte, ut på svenska. Masha Gessen har på senare tid tydligt kritiserat de inskränkningar i yttrandefriheten som följt i spåren på den så kallade ”gay-lagen”som förbjuder ”propaganda för icke-ortodoxa familjebildningar”och lovat att fortsätta det arbete som den mördade Anna Politkovskaja hindrades utföra.

Prismotiveringen lyder: Svenska PEN tilldelar 2013 års Tucholskypris till den ryska journalisten och författaren Masha Gessen som med personligt mod och litterär sprängkraft skildrat hoten mot utsatta minoriteter och kampen för demokrati i dagens Ryssland.
Prisutdelningen äger rum på Fängslade författares dag i Stockholm i dag, fredagen den 15 november, på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Pristagaren medverkar.
Priset till Kurt Tucholskys minne har under årens lopp tilldelats bland andra Salman Rushdie, Bei Dao, Nuruddin Farrah och Samar Yazbek.

Kurt Tucholsky var en tysk satiriker, kabaréförfattare, textförfattare och diktare. Han såg sig själv som vänsterorienterad demokrat, pacifist och antimilitarist och varnade för de antidemokratiska tendenserna i politiken, militären och rättsväsendet – och för det hot som nazismen utgjorde. Han levde i exil i Sverige från slutet av 1920-talet fram till sin död 1935.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se