Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskiner från 20-talet pressar fram den guldgula saften

Annons

Under fredag och lördag arrangerades Skördefesten i södra Dalarna. Ett 30-tal olika matproduccenter höll öppet hus, en av dessa var Myggs Musteri i Rörshyttan.
- Det har varit ett 30-tal besökare, sa Mats Rönnelid när DD kikade in under lördagseftermidagen.

Mats Rönnelid har drivit Myggs musteri i 20 år, men maskinerna är äldre än så.
- De är från 20-talet, sa han och berättade att han och hans hustru Helena hittade dem i Söderbärke via en tidningsannons, och att de då slog till och köpte dem av Valter Andersson. På det viset gick en pojkdröm i uppfyllelse för Mats Rönnelid.
Och Mats Rönnelid fick lära sig många knep av Valter Andersson för att lyckas med äppelmusten.
- Jag säljer inte must, jag säljer tjänsten att musta äpplen.
Men det handlar snarare om att det är en hel upplevelse som Mats Rönnelid kan bjuda på. Kopplingen den gamla ladugården och se de gamla maskinerna arbeta tillsammans med att höra Mats Rönnelid berätta om musteriet blir till en enhet.
För att få en god must krävs naturligtvis en god råvara, så det gäller smaka på de äpplen man lämnar in så de har den sötma och syra man önskar att musten ska ha. Mats Rönnelid säger att frukten måste vara hård och ska klara knaktestet, det vill säga att när man tar en tugga ska det knaka och en bit av äpplet släppa. Då går äpplena att riva. Är äpplet för mjukt blir det mos och då går det inte att pressa ur saften.
Mats Rönnelid tar tag i en kartong fylld med äpplen, och vickar i dem i ett kar med vatten för att tvätta. Efter det väntar nästa moment, en stor maskin som snabbt förvandlar äpplena till en riven massa. Mats Rönnelid fortsätter att berätta och visa de olika momenten innan han börjar att packa den rivna massan i nästa maskin där musten ska pressas ur äppelmassan. Och när trycket succesivt ökar rinner den guldgula saften ned i hink efter hink. Mats Rönnelid skiftar snabbt hink och häller musten på dunk. Han säger att om man inte gör något med musten kan den börja jäsa redan efter ett dar dagar. För att få den hållbar finns två alternativ; frysa eller pastörisera.
- Man ska hetta upp musten till 75 grader under 15 minuter, säger Mats Rönnelid.
Och nu är det högtid för musteriet, från skiftet augusti/september fram till mitten av oktober är det många som kommer med äpplen.
På frågan om han själv har någon favorit att göra must på bland äppelsorterna svarar Mats Rönnelid:
- Det finns 200 sorter, och därmed ett ändligt antal med kombinationer.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se