Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massdöd i fiskbeståndet

Tusentals döda fiskar ligger och flyter i Marnästjärn. Det är frågan om en av landets fem mest förorenade sjöar, men fiskdöden kommer ändå som en omskakande nyhet.
– Det här är förskräckligt, lyder miljö- och hälsoskyddsinspektören Charlotte Olsson kommentar när hon tillsammans med tidningen besöker sjön och ser omfattningen.

Att livsförhållandena i vattnet har passerat en kritisk gräns är ett smått bisarrt och mycket påtagligt faktum. Klart står att hela fiskbeståndet är på väg att slås ut.

Vattenprover tas i Marnästjärn en gång i kvartalet. Samtidigt kontrolleras också syremättnaden. Så sent som den 23 juli utfördes detta.
– Jag har tittat på analys­svaren, men de påvisade inget alarmerande. Syremättnaden var 53 procent, vilket var bättre än noteringen från mars.
– Inte heller fanns det några bakterier. Men som vanligt låg halterna av kväve och fosfor på en hög nivå, säger Charlotte Olsson.
Vid Marnästjärn är det luktsinnet som först av allt deklarerar att något är fel. Boende nära tjärnen har också under sommaren reagerat över stanken.
Men eftersom Marnäs­tjärn på vissa håll kallas för ”Lorttjärn” förefaller de flesta ha antagit att sommarvärmen fått fart på algblomningen, vilket resulterat i stanken.
Charlotte Olsson är förvånad över att ingen slagit larm till miljökontoret. För trots sitt ”smutsiga” rykte, är den lilla sjön välbesökt.
Det näringsrika vattnet har gött upp stora feta fiskar som året runt lockar fiskare.
Dessutom är motionsspåren runt Marnästjärn flitigt använda. Uppgiften om fiskdöden får hon i stället när tidningen ringer henne på fredagsmorgonen och berättar om tipset som kom in till redaktionens nyhetsmejl i torsdags kväll.

Tipsaren var Ludvikabon Erik Friberg vars son tillsammans med en kompis drog ut på en fisketur i torsdags eftermiddag.
– Killarna kom hem och berättade om alla döda fiskarna. Min far som bor vid Stensveden gick därför ner till sjön och såg hur det var ställt. Det låg stora fiskar och flöt runt hela tjärnen, berättar han.
Att det råder en akut syrebrist i vattnet är enligt Charlotte Olsson den direkta orsaken till fiskdöden. Men vad som så snabbt orsakat bristen på syre är hon inte lika säker på.

Marnästjärn är dock en liten sjö, som dessutom är grund med ett maxdjup på cirka tre meter.
De senaste veckornas högsommarvärme är därmed en trolig faktor som påskyndat processen i sjön.
– Men det kan också vara frågan om avlopp som bräddat i samband med ett kraftigt åskregn som medfört att bakterierna hamnat i tjärnen, påpekar Charlotte Olsson.
Under besöket vid sjön ringer hon därför till kommunens vatten- och avloppsavdelning och begär att en avloppspumpstation ska kontrolleras.
– Det är visserligen en ganska ny pumpstation som är utrustad med larm. Men jag vill ändå veta om att det uppstått något fel där.

Hon tar också ett par nya vattenprover i den lilla bäck som utgör Marnästjärnens utlopp.
Tidigast på tisdag eftermiddag hoppas hon med ledning av provsvaren räta ut frågetecknen kring fiskdöden.

Harri Sternljung/DT