Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massor av frågetecken

Annons

Arbetet med att bygga fyra nya ungdomsbackar på Lugnet ska gå vidare.

Kommunstyrelsens utvecklingsutskott valde att ställa sig bakom ett principbeslut om detta.

– Turerna har varit många, men nu kan vi vara på väg mot en slutlig lösning, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

– Vi tror inte fullt ut på de kalkyler som finns framtagna i nuläget, men säger ändå ja till att arbetet får fortskrida, säger oppositions­rådet Mikael Rosén (M).

I sin kandidatur för att få skid-VM 2015 fanns ungdomsbackarna med som en del i konceptet, och redan våren 2010 togs det första spadtaget. Under åren som gått sedan dess har bara mindre sprängningsarbeten gjorts.

Men i förra veckan gick ­Falu kommun ut själva och redogjorde för de planer som nu finns för att backarna ska kunna förverkligas. Ett gemensamt bolag – Rullhopp AB – ägt av kommunen och Svenska skidspelen, bildas för att bygga backarna.

Svenska skidspelen står för 10 miljoner kronor av investeringen på 13,5 miljoner kronor, under förutsättning att kommunen borgar för föreningens lån. Resterande del ska utgöras av sponsring från externa aktörer.

Ett principbeslut ska även fattas av kom­munstyrelsen den 26 november, innan ärendet kommer upp för slutligt beslut i kommunfullmäktige den 12 december.

Men ksu sade i alla fall ja, förutom Miljöpartiets Linnea Risinger som bestämt sa nej.

– Det finns mycket funderingar och resonemang kring backarna. Ärendet har redan kastats runt många varv, men nu går arbetet ­vidare, säger Jonny Gahnshag.

Förslaget som tagits fram innebär att LufAB handlar upp och spränger nödvändiga profiler i berget. Där­efter arrenderar LufAB ut marken till Rullhopp AB som bygger backarna. Det nybildade bolaget ska också ansvara för drift och underhåll.

Under 2014 kommer massor att behövas till bygget av Resecentrum, varför förvaltningen pekar på att det just nu är fördelaktigt att bygga ungdomsbackarna då det finns avsättning för massorna.

En stor kostnad i tidigare kalkyler har varit för sprängning och bortforsling av massor. Meningen nu är att LufAB ska erhålla betalning för massorna från trafik- och fritidsnämnden.

– Kring detta hade vi en hel hop invändningar. Konsulter menar nämligen att kostnaderna för att spränga loss och krossa massorna ligger betydligt högre, än massornas egentliga marknadsvärde. Säljer LufAB massorna till självkostnadspris, hamnar förlusten hos trafik- och fritid i stället, menar Mikael Rosén.

”Vi tror inte fullt ut på de kalkyler som finns framtagna i nuläget, men ­säger ändå ja till att arbetet får forts­krida.”

Mikael Rosén (M)

”Nu går arbetet ­vidare”, säger Jonny Gahnshag.

Anders Norin
anders.norin@dt.se