Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massor av ideellt arbete räddar servicen

Öje i Malung/Sälens kommun har 180 bofasta. Här finns lanthandel, restaurang, vandrarhem, båthamn, hemtjänst och hushållsnära tjänster. Allt drivs kooperativt med massor av ideellt arbete.

I det Faluröda vinkelbyggda huset som syns direkt när man kommer från Morahållet ligger restaurang Vita Älgen och Öje lanthandel. Två av benen som ingår i Öje turist- och servicekooperativ. Ronny Svensson, landsbygdsforskare i Bergslagsgruppen, lyfter fram Öje som ett mycket bra exempel.

– I Öje har vi en av landets och länets mest unika och bredast uppbyggda lösningar; ett ideellt styrt samhällskooperativ, säger han.

Vi sitter på uteserveringen och pratar med Kristina Eriksson, ordförande i kooperativets styrelse, Marianne Pettersson, ledamot, och Bengt-Göte Tåli som är engagerad i utvecklingsgruppen.

Utsikten mot den blå Ogströmmen med röda stugor längs stranden och en båthamn är som en tavla. Den andra båthamnen ligger vid Öjesjön, ett stenkast härifrån. I en av de röda stugorna låg gamla skolan, här är det bak- och vävstuga som drivs ideellt. Gamla tvätteriet bredvid är ungdomslokal. Vandrarhemmet ingår i kooperativet som också hyr ut kanoter och en båt. Två campingplatser finns, en vid Öjesjön som utvecklingsgruppen driver och en vid Ogströmmen som kooperativet driver.

1982 fick Öje statliga pengar för att bygga den röda vinkelbyggnaden. Men turerna har varit många runt vem som ska driva restaurangen och butiken. Konsum drev den en tid och en privat drev restaurang och butik en period.

En rikstäckande kampanj gav inte något trots texten om Öje mellan två av Sveriges största turistområden: Sälen vintertid och Siljan sommartid. Då tog kooperativet som bildades 2003 över driften. I dag ingår restaurang, Öje handel, vandrarhem, hemtjänst, leverans av mat till dagis och pensionärer får också hämta mat på restaurangen. ”Allt hemlagat.”

Nu ingår också hushållsnära tjänster i kooperativet. Den som anlitar personal får göra Rutavdrag. Fem ledamöter och två ersättare ingår i styrelsen och 88 Öjebor har köpt andelar i kooperativet. Kristina Eriksson och Marianne Pettersson önskar att det fanns fler de kunde anlita vid behov, både till restaurangen, hemtjänsten och vandrarhemmt.

– Får vi inte tag på någon annan får någon av oss hoppa in, säger Marianne.

Hur många timmar ideellt arbete de lägger ned vet de inte. ”Minst 60 procent.” De hoppas att fler unga engagerar sig. Men de betonar också att belöningen för allt slit är en by med så mycket service trots så få bofasta.

– Försvinner butiken försvinner det mesta utom möjligen vandrarhemmet och då blir det rena ödemarken här, säger Kristina.

Att butiken klarat sig beror just på att den ingår i ett kooperativ med flera ben att stå på, betonar de.

– Den kan gå på halvfart i perioder eftersom det finns annan verksamhet som lyfter upp det hela, säger Bengt-Göte Tåli.

Det är mycket ideellt arbete men det finns anställda i hemtjänsten, butiken och restaurangen. Problemet är att snabbt få personer som hoppar in vid behov.

I butiken packar Christofer Hellgren, 20, som fått sommarjobb upp kartonger. Här möter vi också Tätte Örhammar-Sjödén, ordförande i utvecklingsgruppen.

– Jag kommer hit när jag är ledig och plockar varor och kör sopor och städar.

Det är svårt att planera ibland, betonar Kristina Eriksson.

– När jag lade schemat inför sommaren för restaurangen gick jag på fjolåret. En regnsommar med väldigt få besökare, säger hon och berättar att det varit 60-70 och över 100 besökare på onsdagarnas räkaftnar i år.

Sommartid kommer många hemvändare, Öjebor som har sina hus kvar som sommarhus, och många turister, många från Holland och Tyskland som uppskattar naturen, fisket och jakten.

– Det är ett fantastiskt fiske. I Ogströmmen finns både harr, röding och abborre.

Vi går ner till vandrarhemmet som är nymålat utvändigt. Här är blommor i fönstren och vävda vepor på många väggar. Ett stort kök och fem duschrum får också nyttjas av husvagnscampare. En skylt berättar att frukost serveras i restaurangen klockan 09.00-11.00.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se