Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästerkatten med klös

Stark avslutning på årets Barnteatervecka. Skådespelaren Anders Sanzén från Toftbyn och Falun spinner i rollen som katten med hatten.

I helgen avslutades Barnteaterveckan i Leksand. Årets uppsättning har lockat fullt hus. Skådespelaren Anders Sanzén från Falun, numera bosatt i Göteborg, har haft svettiga dagar. Förutom Mästerkatten framförde han under veckan sin enmansföreställning Rasmus på Luffen. Den egenkomponerade iscensättningen med hur många olika karaktärer som helst, alla gestaltade av Sanzén, har roat drygt 600 barn och barnsliga genom åren.

En av Barnteaterns sista shower var alltså Mästerkatten i stövlar – en av världens mest berömda katter, som tack vare sin klurighet får det lite bättre här i livet.

– Glöm inte att hålla tummarna när det ser besvärligt ut för honom, viskar en mamma till sin dotter som gömmer ansiktet i händerna när skådespelarna hukar sig och tar sats. I den här föreställningen har Sanzén sällskap av två andra aktörer, Torgunn Wold och Bo Platzack. Trion är samspelt. Föreställningen om katten som blir statsminister har klös. Det är tempo furioso som gäller.

– Det här är teater på riktigt, fast han inte ser ut som en katt, säger en pojke i leopardkeps.

– Han där är en skådespelare, i verkligheten alltså.

När vi får frågan om alla ser bra ropar vi, JAA!

Skådespelarna rör sig obehindrat in fantasins värld. Rekvisita och attribut får vi föreställa oss. Scenen är tom men ändå full av liv och ting.

Mästerkatten i stövlar är en urgammal berättelse. 1634 publiceras den för allra första gången av Giambattista Basile. De enkla motiven som förekommer i sagan, sedemera en av Bröderna Grimms allra populäraste, bearbetar frågor om rättvisa, tacksamheten över att få leva och turen som till sist gör den fattigaste av fattig rik. Du kanske tänker på den häftiga filmen Mästerkatten från 2011 med den senaste dataanimationstekniken. Men redan 1922 gjordes den första tecknade filmen om den listige katten som kan tala, och som övertalar sin nye ägare att inte låta tillverka ett par handskar av kattskinn utan använda sina sista pengar till att köpa ett par stövlar istället, till kattskrället.

Anders Sanzén från Falun och Toftbyn är professionell skådespelare med bakgrund i Jacques Lecoqs fysiska teaterutbildning i Paris. Under drygt ett år (2014/15) var han en del av värmländska Västanå Teaters ensemble i Sunne och Rottneros. Hösten för två år sedan spelade han i den kritikerrosade föreställningen "Smid medans järnet är varmt". I DD Kulturs recension kunde man bland annat läsa; "Mästerligt lämnar skådespelarna Adriana Savin och Anders Sanzén små hål efter sig i vilka publiken kan plantera sin fantasi".

De enkla motiven som förekommer i sagan, sedemera en av Bröderna Grimms allra populäraste, bearbetar frågor om rättvisa, tacksamheten över att få leva och turen som till sist gör den fattigaste av fattig rik.

Förra sommaren var Sanzén med i Västanå Teaters Lomjansguten i Berättarladan i Rottneros. Här hade han tre roller; Värmlänningen Jong Ve Abborsjön, finlandssvensken Gottlund samt norske Ole Bull med bergensisk dialekt. Med de värmländska erfarenheterna i kroppen är Sanzén en skådis med själförtroende som driver Torgunn Produktions version av Mästerkatten framåt. Med orala ljudeffekter á la Schtunk 123 och en rörelseenergi, mimodynamik och tajming som vore han och skådespelarvännerna kvar på Berättarladans scen, så vinner de barnens förtroende fullt ut.

Familjen Westin från Skara ville inte missa Barnteaterns sista föreställningar.

– Det har varit väldigt trevligt. Arrangemangen har varit jättebra för barnen, säger Rebecka Westin.

Vad har varit bäst?

– Alla teaterföreställningar, ansiktsmålningen och trädgårdarna, tycker Liv Westin.

Teatermasen är en arrangörerna.

– Vi är mycket nöjda med årets vecka, säger Anders Ragnegård. Glada barn och föräldrar, bra väder och fin teater. I år har 2600 sett våra 15 olika föreställningar. Nästa år kör vi igen.

Fakta

Mästerkatten

Torgunn Produktion

Aktörer: Anders Sanzén, Torgunn Wold och Bo Platzack

Var: Teatertältet på Hildasholm

Publik: 70