Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästerlig romankonst

När tvillingarna Dell och Berner är 15 år förvandlas deras liv till ett kaos. Året är 1956, platsen Great Falls, Montana. Fadern Bev Parson lämnar flygvapnet vid 37 årsålder, karriärvägarna uttömda, olika framtidsdrömmar har gått upp i rök. Han blir bilförsäljare men det går inget vidare. Bev hamnar i dåligt sällskap och sysslar snart med skumraskaffärer.


RecensionKanadaav Richard FordÖversättning: Nille LindgrenUtgiven av Brombergs förlag

Det ena felbeslutet efter det andra leder snart till att han befinner sig på ett sluttande plan. Bev lyckas övertyga sin hustru Neeva att lösningen på alla problem är att begå ett bankrån. De är inte kriminella varelser utan framstår i stället som vilka föräldrar som helst men där yttre faktorer till slut motar in dem i ett hörn.
Här finns olösta och dolda konflikter men ändå någon sorts kärlek mellan föräldrarna.

Bankrånet blir ett fatalt misslyckande. Det slutar med att båda föräldrarna grips av polis och båda döms till långa fängelsestraff. Modern går under helt och tar livet av sig i fängelset. Barnen måste överleva på egen hand. Det som en gång var en förhållandevis trygg familj återstår inget.
Dell hamnar i ­Kanada medan systern Berner försvinner till den amerikanska västkusten.

Författaren Richard Ford bygger upp sin roman med hjälp av ett språk som är mycket återhållsamt, nästan provocerande långsamt. Den yttre dramatiken avslöjar han redan i de två första meningarna. Du som läsare vet vad som väntar.
Den stora spänningen utgörs av hur de båda tvillingarna på varsitt håll försöker överleva.

Richard Ford äger stor psykologisk insikt i den mänskliga naturen. Romanen innehåller förvisso några våldsamma inslag men Ford sysslar inte med ytlig underhållningslitteratur och fyrkantiga schabloner. Han undersöker i stället på djupet vad som får människor att begå misstag, att vi alla är sårbara och kan falla omkull. Samtidigt finns det en hoppfullhet, ett slags trösterikt tänkande hos inte minst huvudpersonen Dell som berättar om sin familjs tragiska slut. Han lyckas behålla sin värdighet och blir en sorts överlevare trots allt.
Richard Ford skriver i samma anda och ton som årets Nobelpristagare i litteratur, Alice Munro, det vill säga på en mycket effektiv vardagsprosa. Fords romankaraktärer resonerar sig fram genom tillvaron.
Det finns en varm melankolisk stämning rakt igenom hela romanen med ett svagt flämtande ljus i botten. Du som läsare vänder blad för att du vill veta hur det ändå skall gå för de skyddslösa barnen under resten av deras liv. Detta är stor berättarkonst.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se